Inledning

Den koreanska jätten LG behöver ingen närmare introduktion. Företaget är en av världens största aktörer på TV-fronten och har länge haft en stor närvaro på den svenska marknaden. Allt eftersom speldatorer krymper och blir mer stilrena blir de lättare att ställa vid TV:n i vardagsrummet, vilket höjer kraven på TV-apparaternas spelprestanda.

Denna trend har LG tagit vara på och i oktober utannonserade företaget att 2019 års upplaga av bolagets OLED-TV får stöd för Variable Refresh Rate (VRR), eller variabel bilduppdatering. Funktionen gäller över HDMI och går under Nvidias G-Sync-flagg och innebär att skärmens panel anpassar uppdateringsfrekvensen efter antal bildrutor per sekund (FPS) som grafikkortet levererar.

Resultatet är bättre flyt i bilden och ingen så kallad tearing, eftersom panelens och grafikkortets uppdateringsfrekvenser inte bråkar om vilken bildruta som ska visas när. Detta utan den inverkan på latenser som låst bildfrekvens med V-Sync bidrar till. Kort och gott det bästa från båda världar.

LG_OLEDC9_Logo.jpg

G-Sync som varumärke och teknik har länge funnits på spelskärmar där Displayport och Nvidia-grafikkort har varit krav för att få det att fungera. På dessa skärmar finns det en proprietär modul som synkroniserar panelen med vad grafikkortet spottar ut.

På senare tid har Nvidia öppnat upp G-Sync för att kunna användas på skärmar som har stöd för den mer öppna tekniken VESA Adaptive Sync, vilken AMD länge nyttjat för Freesync. När HDMI 2.1 och VRR dyker upp på konsumentplattformar breddades detta ytterligare.

Testpilot2.jpg

Välkommen till SweClockers testpiloter!

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna i forumet. Erfarna datorentusiaster får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden.

Trevlig läsning – och glöm för all del inte att kommentera!

Läs mer om SweClockers testpiloter