Fractal Design Vector RS

Vector-_V4_21_High_Right_Front_Closed_RGB_Glass_Light-810x810.jpg
Vector-_V4_22_High_Right_Front_Closed_Mesh_Light.jpg
Vector-_V4_24_High_Right_Back_Open_SSD-1-810x810.jpg

Egenskap

Värde

Formfaktor

ATX

Moderkortsstöd

E-ATX, ATX, Micro-ATX, Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

233 x 498 x 552 mm

Material

Stål, plast och sidopaneler i härdat glas

Delade 2,5/3,5-tumsplatser

6 st., 11 st. max med tillbehör

2,5-tumsplatser

2 st., 4 st. max med tillbehör.

Fläktplatser

3 st. 120/140 mm fram, 3 st. 120/140 mm topp, 2 st 120/140mm i botten och 1 st. 120/140 mm bak.

Radiatorstöd

360/280 mm fram, 360/420 mm topp, 240/280 mm i botten och 120 mm bak

Formfaktor PSU

ATX PS2

Färgalternativ

Svart med ljus eller mörk glaspanel

Fractal Design Vector RS är ännu ett tillskott till det redan breda utbudet av fullstora ATX-chassin som finns att tillgå. Det som utlovas är härdat glas fram och på ovansidan, med fokus på utseende snarare än maximalt luftflöde. Det är också just utsidan som är det nya, invändigt påminner den om en äldre modell.

Chassit baseras på exakt samma stomme som populära Define R6. Med andra ord handlar det om samma interiör med modulär hårddiskbur på insidan, SSD-platser på baksidan och gott om plats. Det är även mycket likt både Meshify S2 och Define S2, detta då dessa också till stor del baseras på Define R6.

IMG_0510.JPG

Chassit är som brukligt utrustat med sju expansionsplatser och plats för moderkort i upp till E-ATX-storlek, vilket Fractal Design definierar till en bredd om 285 mm. Därtill finns samma styrenhet för fläktar som i Define R6, med möjlighet att driva upp till tre stycken 4-pins PWM-fläktar från ett enda uttag på moderkortet och sex stycken 3-pinsfläktar med hjälp av en SATA-anslutning. Jag hade personligen föredragit fler 4-pin istället för 3-pin för ökad flexibilitet.

IMG_0500.JPG

Som nämnt är det som skiljer Fractal Design Vector RS från Define R6 utsidan. Det nya chassit har en helt omdesignad front- och toppanel, vilka är i en kombination av stål och glas där en RGB-slinga går mellan dessa. Slingan kan drivas och kontrolleras via en styrenhet som medföljer i lådan eller via moderkort med uttag för 5 V-adresserbar RGB, något som finns på de flesta moderkorten idag.

Lådans styrenhet återfinns på baksidan, tråkigt nog nedstoppad i ett hörn och långt ifrån det mesta precis där nätaggregatet sitter. Med andra ord kan man varken se eller nå de tre knapparna för att ändra ljusstyrka, färg och effekt. Personligen hade jag gärna sett att knapparna satt inbyggda i fronten, likt det Phanteks gör med sina belysta chassin. Min rekommendation är helt enkelt att välja ett moderkort med inbyggd RGB-styrning för att få ut det mesta av det här chassit.

IMG_0517.JPG

I toppen finns monteringshål för fläktar och glaspanelen kan även bytas ut mot en ventilerad stålvariant. Själv tror jag inte att det behövs för ett luftkylt bygge då det redan medföljer tre Fractal Design Dynamic X2 GP-14-fläktar på 140 mm, vilket redan ger goda förutsättningar för luftgenomströmning. En i bak och två i fronten.

På det stora hela är chassit väldigt öppet och med utrymmet i åtanke är det möjligt att välja komponenter fritt då det mesta bör passa utan problem. Mindre tornkylare och slutna vattenkylare kan enkelt monteras, samma gäller även med avancerad vattenkylning eller större tornkylare.

cooler.JPG

Vidare är chassit bestyckat med omdesignade frontuttag med ny placering. Dessa har vridit sig från att sitta centralt över frontpanelen till sin nya plats mer åt höger och består nu av två USB 3.0-uttag, en USB 3.1 Gen 2 Type-C, dubbla 3,5 mm för ljud-in/-ut och så klart även start- och resetknapp. Placeringen känns inte helt genomtänkt då uttagen riktas bort från användaren om datorn står till höger.

IMG_0518.JPG

Avslutningsvis har fötterna på chassit designats om och är nu snäppet högre än tidigare. Dessa har gått från att vara diskreta till att vara en del av den övergripande designen, vilket går ihop med resterande förändringar på ett bra sätt. De främre fötterna används också för att guida in frontpanelen på plats om man tagit loss den, vilket jag tycker ger en bra känsla av användarvänlighet och kvalitet.