Inledning

Datorskärmen var från början ett sätt att kunna visa information från datorn för användaren på ett smidigt sätt. Med tiden har skärmarna utvecklats i olika riktningar för att fylla olika ändamål.

Utvecklingen gick från billiga och enkla till dyra specialiserade skärmar, och som med mycket annat i datorvärlden är utbudet stort. Många av de specialiserade skärmarna riktar in sig på spelare som kräver hög uppdateringsfrekvens och snabba paneler. Vill man istället ägna sig åt foto och videoredigering är det helt andra krav som spelar in i valet av skärm.

En skärm som är avsedd för foto och videoredigering riktar in sig på hög upplösning och korrekt färgåtergivning framför allt annat. Som med mycket annan utrustning för foto och video kan dock priset dra iväg rejält för de skärmar som marknadsförs för området. Skärmar med IPS-paneler är vanligt förekommande inom detta produktsegment eftersom de är bra på att återge färger på ett korrekt sätt.

På senare tid har även skärmar med HDR-stöd letat sig in på marknaden. Upplösningen är vanligen WQHD eller UHD för att ge användaren möjlighet att se en större del av det som redigeras, och därmed inte behöva skala ned storleken på objektet för att passa skärmens upplösning.

Benq har varit en stor aktör inom datorskärmar i många år och har ett stort utbud av produkter för vanliga användare, gamers och foto/videoredigering. I den här artikeln tittar jag närmare på Benq SW271. Vem riktar sig den här skärmen till och kan den fungera för både foto/videoredigering och gaming?