Integration med ekosystem

När det kommer till smarta hem, hemautomation och allt däromkring är det lätt att bli förvirrad. Den extrema tillväxten med tjänster och produkter har gjort området minst sagt svårnavigerat, särskilt för den som inte bara vill hålla sig till en enda tillverkare.

De största och mest omskrivna ekosystemen är Google Home, Apple Homekit och Amazon Alexa. Därutöver har så gott som alla större tillverkare egna system. Några av dessa är exempelvis välkända Philips Hue, Sonos och Ikea Trådfri, men det finns betydligt mer nischade lösningar än så, såsom Eva Aqua för kontroll av vattenspridare.

arlo-works-with-arlo.png

Work with Arlo

Turlig nog börjar allt fler tillverkare inse värdet av att fungera med andras produkter. På årets upplaga av hemelektronikmässan CES presenterade Arlo ett initiativ som kallas för "Works with Arlo", där just kompatibilitet och samspel med andra smarta hemmet-prylar står i fokus.

Bland nyheterna märks att Arlo Ultra Smarthub kommer att kunna styra Philips Hue och andra ZigBee-baserade produkter. Dessutom utlovas stöd för Z-Wave, men mer om detta under årets andra hälft.

Google Home

gog_home.png

Vem har inte drömt om att styra och ställa som Jean-Luc Picard? Med Google Home är det möjligt att leka Star Trek i hemmets trygga vrå, men vem blir först med att erbjuda en replikator för hemmabruk? Arlo pluggar in i Google Home och kan styras som vilken annan enhet som helst.

IFTTT för "gör-det-självare"

Det kryptiska namnet IFTTT är en förkortning för "if this, then that". I korthet handlar det om en webbaserad tjänst som använder applets och gör det möjligt att kombinera enheter på olika sätt, vilket öppnar upp för massvis av nörderi.

arlo_philips_hue.png

Tänder Philips Hue-lampor i röd färg om Arlo-kameran detekterar rörelser.

arlo_alexa.png

Stäng av eller aktivera kameraövervakning med röstkommando via Amazon Alexa.

arlo_google_home.png

Styr kameraövervakningen med röstkommandon via Google Home.

Kort och gott finns mängder av möjligheter med IFTTT, men här är tröskeln för nybörjare högre än för de vanliga apparna. Dessutom kan det vara värt att att veta att nackdelen med denna teknik är ett par sekunders fördröjning från det att "this-händelsen" signalerar tills dess att "that-händelsen" aktiveras. Tjänsten kräver även en fungerande internetanslutning.

Här följer ytterligare ett exempel på hur två färdiga IFTTT-komponenter kan kombineras. Arlo-kameran registrerar rörelse ("this-händelse") och det får ett meddelande att visas på en en smart klocka från Lametric ("then-händelse").

motion1.png
motion2.png

Den som är ännu mer äventyrlig kan även kika på Home Assistant. Programmet kan med fördel köras på en Raspberry Pi eller enklare PC. Här krävs mer tålamod och efterforskningar på nätet för att få sakerna att lira tillsammans, men när allt väl är på plats är möjligheterna i det närmaste oändliga.

Fler tips?

Jag är säker på att flera medlemmar på SweClockers har massor med tips kring tjänster eller produkter för att sy ihop olika system. Dela gärna med er i kommentarerna!