Tänk på mer än tekniken

law.png

Det första som kan vara värt att ha i bakhuvudet är att övervakning med kamera är hårt reglerat i Sverige. Först och främst gäller kameraövervakningslagen, men även dataskyddsförordningen GDPR ställer krav på hur ljud- och bild med andra personer får hanteras. En övervakningsfilm får till exempel inte göras allmänt tillgänglig.

Privatpersoner har dock rätt att kameraövervaka så länge det i sker enskilda utrymmen som man själv förfogar över, vanligtvis det egna hemmet. Den som bor i villa och sätter upp en kamera utomhus behöver således tänka på att denna inte får riktas utanför den egna tomten. Detta är vad Datainspektionen säger om privat övervakning:

När det gäller privatpersoners kameror kan de ibland vara undantagna från reglerna i dataskyddsförordningen och den nya kamerabevakningslagen. I så fall behöver du som privatperson inte ta hänsyn till reglerna. Lagen gäller helt enkelt inte. Detta förutsätter dock att

  • kameran inte filmar en plats dit allmänheten har tillträde

  • du kamerabevakar i egenskap av privatperson

  • bevakningen bedrivs som ett led i en verksamhet av rent privat natur eller som har samband med ditt hushåll

hus2.jpg

Foto: Henrik Eneroth

Håll koll på tänkbara inbrottsvägar

Det är nog bäst att låta det vara osagt om en skylt som varnar för kameraövervakning har större avskräckande effekt än själva kameran, men faktum är att tjuven sällan tar den mest uppenbara vägen in.

En stor faktor är hur lätt det är för tjuven att verka i det dolda. Om till exempel husets baksida är utom synhåll för grannar och andra förbipasserande ökar också risken att tjuven väljer den vägen in istället. Det ger en god fingervisning om var det är viktigast att placera övervakningskameror och andra sensorer.

Enligt statistiken sker ungefär en tredjedel av inbrotten via en altandörr eller källardörr, en tredjedel via ytterdörren och en femtedel via fönster. Resten tar sig in på annat sätt, till exempel genom att bryta upp tak, väggar och ventiler.

Viktigt med kamerans placering

Oavsett vilka kameror man väljer är det således minst lika viktigt att tänka på placeringen av utrustningen. Den som vill hålla ett vakande öga på husdjur eller busiga barn kanske bara behöver se till att kameran kan täcka upp stora ytor, medan den som även vill använda systemet som inbrottslarm behöver fundera några varv längre än så.

backlight.JPG

I vilket fall som helst är det viktigt att hålla koll på belysningen i rummet eller ytan som ska kameraövervakas. Stora skillnader i ljusstyrka kan leda till över- eller underexponerade områden i bilden, ofta på morgonen och kvällen. Placera kameran så att ingen ljuskälla lyser direkt in i linsen och undvik kraftigt belysning i bakgrunden.

En kamera utomhus bör placeras oåtkomligt, gärna högt över marken, för att försvåra stöld eller annan åverkan. Försök även se till så att regn eller fukt inte hamnar på linsen och gör bilden grumlig, exempelvis genom att placera kameran under ett tak.

För att maximera nyttan av övervakningssystemet gäller det också att se till så att det inte går att passera utan att fångas av kamerans bild. Det är således viktigare att placera en kamera i hallen än i ett avskiljt rum. Bäst av allt är givetvis om alla vägar in i bostaden kan övervakas.