Hemövervakning mycket mer än inbrottslarm

Många är bekanta med larmsystemen som säljs av de stora säkerhetsföretagen. Att bygga ett eget övervakningssystem är inte en direkt motsvarighet eftersom det saknas avtal med larmcentral, som kan skicka ut en väktare, larma polis eller brandkår om olyckan skulle vara framme.

motion_ill.png

Fördelen med ett fristående övervakningssystem är att det ger helt andra förutsättningar att själv bestämma systemets funktion och utformning (nördfaktor!), samt råda över vem som har tillgång till all den känsliga data som samlas in, exempelvis bild- och ljudupptagningar. Därutöver går det att undvika dyra abonnemang och månadskostnader.

geofence.PNG

Ett övervakningssystem såsom Arlo kan dock fortfarande fungera som ett inbrottslarm. Appen innehåller exempelvis en GPS-baserad geofencing-funktion, som automatiskt kan växla mellan hemma- och bortaläge, beroende på var registrerade enheter befinner sig, såsom familjemedlemmarnas telefoner.

Om systemet registrerar en händelse när bortaläget är aktiverat går larmet igång. Sirenen tjuter och samtidigt skickas notifikationer till ägaren. Kamerorna börjar samtidigt lagra alla inspelningar, antingen i molnet och/eller på ett minneskort. Själva förekomsten av ett övervakningssystem med kameror kan dessutom vara avskräckande nog för den potentielle inbrottstjuven.

class.PNG

Fyrbenta vänner

Att ha hund eller katt kan ställa till det för den som vill använda övervakningssystemet som inbrottslarm. De fyrbenta vännerna kan nämligen aktivera larmet i tid och otid, men turligt nog finns det numera alternativ.

Ett smart övervakningssystem kan nämligen skilja mellan djur, människor och fordon. Beroende på vad som orsakat händelsen kan övervakningssystemet vidta olika åtgärder, såsom att berätta för ägaren om att det nog bara handlar om att katten smugit in genom fönstret.

Sommarstugan. grönsakslandet och mycket, mycket mer

Det är egentligen bara fantasin som sätter gränserna för vad systemet kan användas till, men på förekommen anledning kan det till och med handla om att vakta grönsakslandet. En rådjurs-attack på jordgubbarna dagen före midsommarafton kan få vem som helst att förvandlas till Lex Luthor...

Risken finns att godsakerna lockar allt för mycket, men ljus, ljudtuta eller en aktivering av vattenspridaren, när kameran detekterar djurrörelse, kan åtminstone vara en knäpp på nosen.