Testpilot: Corsair Ironclaw RGB Wireless – en stor och välbyggd järnklo

Corsair uppdaterar ett välbeprövat recept med nya funktioner, vilket får testpilot Björn "Deriveh" Höjing att ta den till testbänken.

4. Resultat och användning

Sedan dagen musen kom med posten har den varit i användning på daglig basis. Musen fungerar ypperligt, sitter skönt i handen och passar in fint med resten av prylarna på mitt skrivbord. Jag har upplevt musen som mycket exakt och den har varit mjuk och följsam i allt spelande av bland annat Apex Legends, PUBG, Fortnite och Call of Duty: Black Ops 4.

Vad säger då testerna? Dags att ta reda på det.

Mousetester
Här kommer några tester som är gjorda med programmet MouseTester, som medlemmen "Microe" på Overclock.net skapat.

Mitt tillvägagångssätt kan knappast kallas för vetenskapligt. För att åtminstone göra det jämförbart har jag försökt att replikera förfarandet som tidigare testpiloten Niklas Huhtala gjort i sina mus-tester och lånar därför Niklas uttryck och kallar det för bro science.

Det jag gjorde var att registrera musens rörelser med hjälp av Mousetester genom att dra så snabbt jag kan åt höger och vänster vilket har resulterat i följande:

400 dpi.png
800 dpi.png
3000 dpi.png
18000 dpi.png

Samtliga bilder ovan är tagna när musen kör i sitt 2.4 GHz slipstream-läge.

400 dpi BT.png
800 dpi BT.png

Samtliga bilder ovan är tagna när musen kör i sitt Bluetooth-läge.,

400 dpi wire.png
800 dpi wire.png
3000 dpi wire.png
18000 dpi wire.png

Samtliga bilder ovan är tagna när musen kör i sitt trådade läge.

När jag körde testerna blev jag mycket förvånad. Redan i första testet på 400 DPI sviker sensorn mig något och visar tecken på instabilitet, något som jag finner märkligt då jag inte upplevt några som helst misstag från musen vid många timmars spelande. Efter en del googlande får jag fram att det troligtvis kan bero på två olika saker – LED-belysningen i musen eller mjukvaran.

Paint 400DPI.jpg
Paint 800DPI.jpg
Paint 3000DPI.jpg

Musen uppvisar inga tecken på jitter även uppe i lite högre DPI, dock testade jag endast i 3 000 DPI vilket är mer än nog även uppe i 4K-upplösning.

Två veckor senare kommer en mjukvaruuppdatering ut och då ger jag mig på testerna igen. Den här gången även med LED-belysningen avstängd för att se om jag kan få till bättre resultat. Dessvärre gör förändringarna ingen som helst skillnad i testerna, samtidigt som musen fortsätter att leverera när jag spelar.

Som ni kan se uppvisar testerna tecken på att prestandan förändras kraftigt beroende på om musen används med slipstream, bluetooth eller medföljande laddningskabel, då med bluetooth som förloraren i testerna. Som jag skrev är dock testerna högst ovetenskapliga och min upplevelse av musen är att den är mycket exakt och följsam oavsett trådlöst eller trådat läge.