Testpilot: Gamer Storm Captain 240 Pro – sluten vattenkylning med RGB-belysning

Testpiloten David Kvist testar processorkylning med Gamer Storm Captain 240 Pro, som kombinerar anpassningsbar belysning med kompetent prestanda.

4. Test, ljudnivå och mjuka egenskaper

Syntetiska Tester

Jag testar kylarna med inställningar beskrivet i avsnitt tre, "Testsystem, metod och utförande".

Vid full rulle presterar Gamer Storm Captain 240 Pro bättre än övriga kylare testade men det åtföljs av en oacceptabel ljudnivå. Med fläkthastigheten inställd på mer lugna 50 procent är ljudnivån dock helt klart bättre än övriga kylare men prestandan är snarlik.

Fördelarna med en sluten vattenkylare i ett chassi är dock att radiatorn kan kylas direkt med sval luft. Duger inte det kan radiatorn placeras som utblås och således dumpa den varma luften utanför chassit och således hålla en lägre intern temperatur i datorlådan. Detta syns dock inte i mitt test då jag använder en öppen testbänk.

Ljudnivå

Ljudnivåer är egentligen bara min subjektiva uppfattning, ingen utrustning används. Tänk även på att om systemet monteras i en chassilåda kommer ljudnivåer påverkas av isolering och intern temperatur.

Vidare kör jag med radiatorn ståendes på ett skrivbord. I en datorlåda kan resonans från vibrationer uppstå och turbulens från luften som flödar in i chassit kan ge upphov till en annorlunda ljudbild.

När det kommer till slutna vattenkylare så finns det två aspekter att ha i åtanke, inte bara kan fläktarna föra väsen och oljud utan även pumpen kan göra sig hörd. I Captain 240 Pro är pumpen ljudlös och inga ljud, bubblor eller porlande hörs utan här ger produkten ett mycket gott intryck.

Detsamma kan jag inte säga om fläktarna som på högsta hastighet gör sig hörda med en ljudnivå som är helt oacceptabel. Dras fläkthastigheten ned till 50 procent blir det en mycket behagligare nivå.