Slutsats

AOC har uppdaterat och expanderat sin produktlinje inom spelinriktade skärmar och C-serien är en i mängden. Vid första anblick framstår den inte för mig som uppenbart spelinriktad, för det enda som egentligen skvallrar om att detta är dels foten och även den vinröda linjen som återkommer lite här och var på skärmen.

AOC_C24G1_front_with_cup.jpg

Jag är väldigt positiv till AOC:s formspråk på denna nya modellen och den enkla, stilfulla designen tilltalar mig mycket. Jag är inte särskilt glad i den rådande trenden med maskulint överdesignade bildskärmar nerlusade med RGB-belysning och obegripliga gimmickar. Håll det enkelt säger jag, och det är precis det AOC gör med C24G1 glädjande nog.

AOC_C24G1_curve.jpg

Det är en kraftig välvning på skärmen på 1500R och detta var initialt något som jag var skeptisk till. Jag vande mig förvånansvärt snabbt dock och tycker så här i slutet av testet att det bidrar till upplevelsen i spel. Den som jobbar mycket med film- och bildproduktion kanske skall undvika en välvd skärm helt och hållet eftersom det kan förvränga bilden och ge oönskade effekter.

Själva panelen i sig är mycket ljusstark samt kontrast- och färgrik, film och spel ser fantastiskt ut och VA-tekniken ger också bra betraktningsvinklar om än med något noterbara färgförändringar vid kraftig vinkel. Jag har noterat svagt ljusglöd, så kallad bleeding, vid helt svart skärm men det är inget som märks om användaren inte sitter i totalt mörker i princip.

AOC_C24G1_AOC-logo_cup.jpg

Antireflexbehandlingen är inte den bästa jag varit med om och dessutom är böjningen på skärmen en stark orsak till att reflektioner sprider sig mycket mer över ytan än vad en plan modell gör. Min femton år gamla Philips har en betydligt bättre antireflexbehandling vilket gör att jag upplever testskärmens behandling som ganska dålig.

Uppdateringsfrekvensen på 144 Hz är ett givet plus och responstiden är godkänd med overdrive-funktionen på Medium eller ännu hellre i Boost-läget. Eftersom det inte går att använda tillsammans med Freesync så blir det dock tyvärr en avvägning som användaren måste göra.

AOC_C24G1_power_button.jpg

Baserat på SweClockers senaste grafikkortstest så klarar inte ens ett Geforce RTX 2080 Ti av att hålla sig konstant över 144 Hz i Battlefield 1 till exempel. Detta var givetvis med all grafik helt maxad. Då snackar vi bästa processorn och det bästa grafikkortet som finns till dags dato.

Så de som sitter på sämre hårdvara får vara beredda på att ställa ner grafikinställningarna för att uppnå det där konstanta 144 Hz-flytet. Det finns vissa spel där det är enklare såklart, som till exempel Doom, men min poäng är att en potentiell köpare bör tänka efter innan denne ger sig in i detta segmentet av bildskärmar.

AOC_C24G1_side.jpg

Fördelen med denna modellen är att den har en låg prislapp på cirka 2 300 kronor. För den som känner sig redo att doppa fötterna och verkligen kliva upp i de högre nivåerna när det kommer till PC-spelande så kan det inte gå fel med denna modellen.

Till syvende och sist anser jag att detta är en riktig fullträff. Bra design, bra panel, användbara funktioner, hög uppdateringsfrekvens och acceptabla eftersläp till ett konkurrenskraftigt pris. Vad som är nämnvärt i sammanhanget dock är att även om denna bildskärmen är bra och billig så kommer hårdvaran, som krävs för att spruta ut konstanta 144 FPS i samtida spel, att vara dyr.

guld_small.png

Fördelar

  • Rapp och responsiv

  • Bra färgåtergivning och kontrastförhållande

  • Design

  • Bra stativ

  • Konkurrenskraftigt pris

Nackdelar

  • Krångliga skärmmenyer