Funktioner

AOC_C24G1_OSD_close_up.jpg

On-Screen Display (OSD)

Till att börja med så kan jag konstatera att AOC inte har uppdaterat sin OSD på många år. Min privata AOC-skärm har exakt samma design och det inte mycket som har hänt för användarupplevelsen. Jag kan tycka att de borde göra någonting åt detta tråkiga, sega och krångliga gränssnitt.

Knapparna för att styra OSD-menyn är något av det plastigaste jag varit med om. Själva klicket är mjukt och hårt på samma gång. Det är ett initialt motstånd som kräver att jag måste ta trycka till onödigt hårt. Här noterar jag att detta handlar om en lågbudgetskärm.

Vidare, som synes på bilden ovan, är alltså knapparna på undersidan av ramen och alla fem knapparna kan urskiljas av urtaget i plasten för de mer och mindre kryptiska symbolerna. Detta är stilrent men i ett dåligt belyst rum så är det helt omöjligt att skönja vilken knapp som är vilken och man får ta till det skarpa minnet.

Jag är rätt kluven här. Sättet de löste det på gör att det ser rent och prydligt ut men AOC borde kunna löst detta på ett bättre sätt. Igen, här stämmer den gamla devisen att man får vad man betalar för.

AOC_C24G1_OSD_menu.jpg

Jag ber om ursäkt för den brutalt dåliga kvalitén på bilden

Med det sagt så är fördelen med just bildskärmsinställningarna att det är något som oftast görs när skärmen är ny. Personligen är det sällan jag är inne och fipplar i bildskärmsmenyerna på mina skärmar. Så dessa tillkortakommanden är inget jag lägger stor vikt vid i det stora hela.

Denna skärmen stödjer också en hel del mjukvarufunktioner för att manipulera bilden till att vara mer lämpad för spel. De två som AOC själva gärna marknadsför är Shadow Control och Overdrive, men det finns ett gäng till såsom hårkors, FPS-mätare och Low Blue Light mode.

Overdrive

AOC har en inbyggd funktion för att motverka eftersläp, också kallat ghosting. Det finns fyra lägen: Weak, Medium, Strong och Boost. Efter mycket testande i bland annat Doom, Battlefield 1 och XCOM 2 så kom jag fram till att Medium är det bästa läget – svenskt och bra. Weak gav nästan ingen som helst effekt och Strong gav en glorialiknande effekt som jag upplevde som mycket störande.

En observation är att i Boost-läget så tillämpas en stroboskopeffekt, alltså att bildskärmen inte har ett konstant ljus utan skickar ljuspulser för att minska eftersläpseffekten. Skärmens ljusstyrka försämras och bilden blir något mörkare.

Boost-läget ger dock en noterbart skarpare bild och kan vara att föredra om man vill spela FPS i 144 Hz. Värt att nämna är att Freesync inte fungerar med Boost-läget eftersom bakbelysningen blinkar ikapp med bilduppdateringen, vilket kan leda till konstiga bieffekter ihop med adaptiv bildsynkronisering.

Jag hade önskat att det fanns snabbknappar som gick att programmera, för att exempelvis lätt slå på Freesync samt kunna snabbt ändra mellan Overdrive-lägen. Att behöva gå in i menyn och först åtta knapptryck senare komma åt Overdrive-läget jag vill ha när jag spelar är frustrerande. När jag surfar vill jag inte ha exempelvis Boost-läget på eftersom det skapar underliga artefakter som jag inte lägger märke till när jag spelar.

Shadow Control

Tanken med Shadow Control är inte helt tydlig för mig men det marknadsförs som att det kan ge ett övertag i FPS som innehåller många mörka partier. Vad som egentligen händer är att kontrastföhållandet förändras och ju mer det ökas desto mer urvattnad blir bilden. Visst, mörka partier blir ljusare men det sabbar spelupplevelsen enligt mig.

ShadowControl30_edit_beskuren.jpg

Shadow Control @ 30

ShadowControl50_edit_beskuren.jpg

Shadow Control @ 50

ShadowControl70_edit_beskuren.jpg

Shadow Control @ 70

För de som spelar professionellt FPS så kan säkert Shadow Control vara intressant. För mig är det en fullständigt meningslös funktion.

Hårkors och FPS-mätare

AOC_C24G1_crosshair_counter.jpg

Det går att ställa in ett permanent hårkors som hamnar mitt i skärmen. Alltså, jag vet inte riktigt vad jag skall säga om detta. Personligen tycker jag det är fult och i vissa fall på gränsen till fusk. Detta är en funktion och det handlar i slutändan om vad användaren själv föredrar. Jag använder det i alla fall inte.

FPS-mätare tycker jag däremot är en mycket finurlig idé. Problemet jag har med den är att den inte fungerar något vidare, varken i Doom eller Hitman. Efter ett ganska omfattande testande slog det mig att det antagligen bara fungerar i Freesync-läget då skärmen faktiskt varierar sin uppdateringsfrekvens. Inget jag har bekräftat så se det som en kvalificerad gissning.

Low blue light mode

Low blue light mode innefattar ett antal inställningar som syftar till att begränsa det blåa ljuset för att inte påverka våra naturliga melatoninvärden. Det finns en del spekulationer kring att just blått ljus påverkar människors förmåga att somna. Många moderna mobiltelefoner har liknande funktioner idag och jag ser detta enbart som positivt, även om det är ett område som är fyllt av debatt.