Specifikationer

AOC_C24G1_power_button.jpg

Bildskärmsinformation

Egenskap

Värde

Bildskärmsstorlek

24 tum

Panelteknik

Vertical Alignment (VA)

Upplösning

1 920 × 1 080 pixlar

Bildskärmsformat

16:9

Välvning

1500R

Kontrastförhållande

3000:1

Betraktningsvinkel

178/178 º

Responstid

4 ms (GtG) / 1 ms

Max. uppdateringsfrekvens

144 Hz

Bakgrundsbelysning

WLED

Pixelstorlek

0.2767mm

Pixeltäthet

92 ppi

Adaptiv Synkronisering

Radeon Freesync Technology

Freesync uppdateringsintervall

48-144 Hz (DP 1.2/HDMI 1.4)

VESA

100 × 100 mm

Pris

Först och främst, med en upplösning på 1 920 × 1 080 pixlar och en storlek om 24 tum så är detta ingen ovanlig skärm, utan det är paneltekniken som gör att den sticker ut. Skärmen är baserad på en VA-panel vilket enligt min uppfattning främst har varit förbehållet skärmar i större format såsom 27 och 32 tum.

Genom en snabb sökning kan jag konstatera att antalet VA-skärmar som är 24 tum väldigt få. Som de flesta säkert är medvetna om är den stora majoriteten gjorda med TN-teknik. Nackdelen med TN-paneler är ofta medioker färgåtergivning, låga kontrastförhållanden och usel betraktningsvinkel.

"Vertical Alignment-tekniken (VA) existerar också i flera varianter och med flera olika patent. I grunden åstadkommer de samma sak:; högre kontrastförhållande eller på mer vardaglig svenska, bättre svärta. Nackdelen är begränsade betraktningsvinklar. VA är den tredje vanligaste och därmed den ovanligare tekniken av dem som sitter i moderna datorskärmar." – Thomas Ytterberg

AOC_C24G1_OSD_buttons.jpg

En av de stora fördelarna med VA-tekniken är höga kontrastförhållande samt god färgåtergivning och AOC själva lovar nästan korrekt sRGB-återgivning för denna panel. Betraktningsvinkel är även den godkänd med nära på 180 grader.

Vidare en stor fördel med VA är att de kan nå högre frekvenser än IPS, även om de sällan kan nå till de nivåer som TN klarar av. De kan gå ända upp till 240 Hz. Summa summarum är en VA-panel en god mix mellan styrkorna med IPS och TN men även svagheterna. Den perfekta mellanmjölken helt enkelt.

Sist men inte minst ska vi ju inte bortse från det faktum att detta är en 144 Hz-panel med ett antal användbara funktioner såsom "Overdrive" och "Low Blue Light Mode", där den sistnämnda tar bort det blåa ljuset för att bättre anpassa oss för kvällen och inte störa våra melatoninvärden.

I teorin innebär det att det blir lättare att somna på kvällen. Som tidigare nämnt har skärmen stöd för Freesync för adaptiv synkronisering av bilden.

Anslutningar

Egenskap

Värde

Strömkontakt

IEC 60320 C13

Bildanslutningar

2 st. HDMI 1.4 (144 Hz)
1 st. Displayport 1.2 (144 Hz)
1 st. VGA

Ljudanslutningar

3,5 mm mikrofonutgång

Upphängning

VESA 100×100

AOC_C24G1_connections.jpg

När det kommer till bildanslutningar finns allt som en modern PC-spelare kräver i form av Displayport samt HDMI. En något udda detalj är att AOC valt att inkludera en VGA-kontakt men ingen DVI-kontakt. Om de nu ska välja mellan en gammal teknik och en uråldrig så förstår jag inte riktigt varför de väljer den uråldriga.

Det finns även ett hörlursuttag för den som tycker det verkar käckt att låta en undermålig DAC sköta ljudkonverteringen. Inget jag rekommenderar men möjligheten finns och jag gillar möjligheter.

Tyvärr finns det ingen USB-hubb vilket både min personliga AOC U3477PQU samt AOC G25PX har. Lite synd, men samtidigt är det inget jag hade förväntat mig i denna prisklassen.

AOC_C24G1_display_connections.jpg
AOC_C24G1_VESA.jpg

Jag vill också slå ett extra slag för att jag gillar det faktum att det är mer än en HDMI-anslutning. Anledningen till det är att majoriteten av alla manicker som producerar en bild idag använder sig av HDMI. Detta innebär att det går att ha datorn inkopplad tillsammans med exempelvis en konsol och även kanske någon sorts TV-box eller liknande.

Sist men inte minst är det värt att nämna att det finns stöd för VESA-fäste. Detta kan visa sig mycket användbart för den som vill tillgå ett vägg- eller bordsfäste av något slag.