Mjukvara & ljudkvalitet

Mjukvara

Sound Blaster Connect 0.png

"Sound Blaster Connect" är en klart kompetent mjukvara där allt av nytta till ljudkortet styrs från. Här finns mängder med inställningar som jag personligen saknar till och från. Möjlighet att dra ned ljudnivåskillnader är helt klart användbart i många filmer som har extremt högt ljud på allt utom röster.

Sound Blaster Connect 8.png
Sound Blaster Connect 3.png
Sound Blaster Connect 4.png
Sound Blaster Connect 5.png
Sound Blaster Connect 6.png

Mjukvaran har separata sidor för de inställningar som finns på förstasidan av programmet med beskrivningar, däribland "Scout 2.0" som fungerar som en radar med telefonen som sekundär skärm på vilken du kan se fiendernas position i spel. Det känns som mer fusk än hjälpmedel och är förmodligen inget du bör använda om du spelar seriöst.

Sound Blaster Connect 9.png
Sound Blaster Connect 10.png
Sound Blaster Connect 11.png
Sound Blaster Connect 12.png

Ljudkvalitet

Subjektivt test med Bowers & Wilkins P7 i jämförelse med den integrerade ljudkretsen i Asus Rampage IV Black Edition. Den integrerade ljudkretsen i mitt moderkort är inte fantastisk men över medel. Dagens moderkort i högre prisklasser har däremot betydligt bättre integrerade ljudkretsar, därför blir skillnaden ännu mindre i nya byggen.

Jag kan direkt konstatera att ljudet är bättre. Märkbart mycket bättre och går inte att jämföra egentligen. På sätt och vis önskar jag att jag inte testat det här kortet eftersom jag tyvärr måste lämna tillbaka det. Kvaliteten motsvarade utan tvekan min gamla DacMagic Plus som gick och tvärdog för något år sedan, men med betydligt mer bredd och framförallt tydligare diskant och mellanregister.

En av mina favoritlåtar och också en synnerligen lämplig låt för att testa hörlurar är Always By Your Side (Nicolas Jaar 'Big' Version) med Sneaky Sound System. Den sätter ordentligt med press på utrustningen, framförallt i början. Jag lyssnade på den genom Spotify med "high quality streaming" aktiverat, vilket jag personligen tycker är mer än tillräckligt för bra ljud.

Jag höll på att spränga både hörlurarna och öronen när jag satte igång musik på 40 procent av Windows ljudvolym. Vid 16 procent är det ganska lagom även om det är åt det högre hållet. Det här kortet har ordentligt med kräm i sin hörlursförstärkare och motsvarande volyminställning för mitt moderkorts integrerade ljudkort är 70 procent. Mitt tips är alltså att vara försiktig med volymen.