Skärmar

Kraftfulla datorer i all ära, det är skärmen vi vilar ögonen på och det gäller att bilden lever upp till kraven. Här hittar du tester, testpiloter och guider om skärmar och TV-apparater från tillverkare som AOC, Samsung, ASUS, Gigabyte, MSI, LG, TCL, Acer, Benq och Lenovo, där vi undersöker om de håller måttet för spel, arbete och underhållning.

Klicka för mer information

Uppdateringsfrekvens, upplösning, storlek, färgkorrekthet och pris är alla viktiga parametrar som helt beror på användningsområdet. Bland de som spelar är välflytande 120 Hz, 144 Hz eller kanske 240 Hz perfekt, men även för den som använder bildskärmen för arbete uppskattar i regel bildfrekvens norr om 60 Hz. De snabbaste skärmarna idag uppdaterar i 360 Hz men även 480 Hz lär finnas på horisonten.

För spelande är det också viktigt att titta på eftersläp, som med paneltyper som IPS och VA är inneboende problem. Det finns tekniker för att minska detta, men hur bra de fungerar i praktiken varierar från produkt till produkt. Något annat som varierar är funktionen hos variabel bildfrekvens, även kallad VRR eller adaptiv bildsynkronisering. AMD Freesync och Nvidia G-Sync. Teknikerna matchar skärmens uppdateringsfrekvens med grafikkortet, för att undvika tearing och göra spelupplevelsen bättre.

Med arbete hemifrån är ergonomiska aspekter också av yttersta vikt, där bakgrundsbelysning och stativets inställningsmöjligheter är komponenter. Arbete framför skärmen kan också underlättas av inbyggda USB-hubbar eller KVM-switch, som tillåter samma kringutrustning att användas för olika datorer, som speldatorn och den bärbara som hör till jobbet.

Otaliga timmar framför skärmen kräver också att bilden ser bra ut, men för den som ägnar sig åt foto eller video måste färgerna också stämma överens med verkligheten. Detta testat och utvärderas i tester och testpiloter. Den subjektiva upplevelsen av en skärm säger mycket mer än vad specifikationsbladet gör, varför testerna görs över en tid och med skärmen som en del av arbetsplatsen och spelsystemet.

Slutligen, vilken upplösning och storlek är den bästa? Ultrabreda skärmar kan ersätta flerskärmslösningar, TV kan användas för den som vill ha maximal bildyta och inbyggt ljud, medan mindre skärmar kan vara perfekt för den som måste se hela skärmen samtidigt i snabba e-sportspel. 4K UHD / 2160p, 1440p och 1080p är det vanligaste upplösningarna och bildförhållandet 16:9 är förknippat med dessa. De bredare skärmarna har format som 21:9 och 32:9, som kan vara perfekt för att använda flera fönster sida vid sida.

Visa mer
Sponsras av LG
65

Testpilot: LG Ultragear 48GQ900 – äntligen en renodlad OLED-spelskärm på 48 tum

LG har förstått att vi PC-spelare gillar OLED och gör äntligen en renodlad skrivbordsvariant med 48-tums OLED-panel, något som vanligtvis huserar i deras TV-modeller.

Sponsras av LG
48

Testpilot: LG OLED Flex 42LX3 – TV:n som svänger

Eller: Hur Nissling slutade ängslas och lärde sig älska krökta skärmar. Det är dags att ta en titt på något så ovanligt som en böjbar OLED för skrivbordet.

Sponsras av LG
50

Testpilot: LG Ultragear 32GQ950 – stor, pixeltät och snabb som vinden

LG lockar till stora hål i plånboken med en spelskärm i absoluta toppsegmentet, som "Dinoman" sätter under lupp.

Sponsras av AOC
25

Testpilot: AOC 24G2SPU – Full HD för massorna, igen

När AOC för tredje gången i ordning ger sig ut för att erbjuda en bildskärm för den prismedvetne PC-spelaren är det mycket som är sig likt

Sponsras av Philips
16

Testpilot: Philips Momentum 27M1F5500P – för den som gillar ljusstark bild

Nissling gör entré som testpilot och testar en ny Philips-spelskärm med allroundegenskaper.

14

Gigabyte M32QC – en böjd mellanklasskärm som inte hänger med i svängarna

Formatet 32 tum har lämnat TV-bänken och flyttat över till skrivbordet. Idag tittar vi närmare på en välvd variant från Gigabyte.

33

Cooler Master GM32-FQ – ett trevligt tillskott i den populära mellanklassen

Kylare och chassin får nu sällskap av skärmar, när Cooler Master kliver in på den nordiska marknaden med den 32 tum stora 1440p-skärmen GM32-FQ.

Sponsras av AOC
17

Testpilot: AOC Agon AG274QXM – Mini LED kommer till skrivbordet

Det är höga toppar och djupa dalar när testpiloten Daniel "Dinoman" Ördén sätter tänderna i AOC senaste modell, baserad på Mini LED-tekniken

Sponsras av LG
51

Testpilot: LG Ultrafine 32EP950 Pro Display – OLED som lämnar mer att önska

Testpiloten André "Yatagarasu" Uppman tar sig en titt på LG:s första tillskott med OLED-teknik ämnad skrivbordet.

56

Gigabyte Aorus FO48U – en jätteskärm med OLED-panel som gör mycket rätt

Idag tittar vi närmare på vad som händer när OLED och 4K UHD blandas med en 48 tum stor 120 Hz-panel och hur det är att använda en sådan pjäs.

Sponsras av Acer
55

Testpilot: Acer Predator XB323QKNV – välbalanserad 32-tummare med 4K i 144 Hz

Testpiloten André "Yatagarasu" Uppman tar sig en närmare titt på skärm från Acer ur XB3-serien. På menyn finns stor, högupplöst panel, gott om anslutningar samt hög bildfrekvens.

Sponsras av Komplett
37

Testpilot: Svive PYX 35D601 – stor skärm för liten plånbok

Kan en 35 tum stor ultrawide-skärm med hög uppdateringsfrekvens och låg prislapp komma utan kompromisser? Det svarar testpiloten David Kvist på.

Sponsras av LG
60

Testpilot: LG Ultragear 27GP950-B – 4K UHD och 160 Hz över ensam kabel

Testpiloten André "Yatagarasu" Uppman kastar sig över LG:s 4K UHD-upplösta skärm, som utöver många pixlar bjuder upp till dans med hög bilduppdateringsfrekvens och HDR 600.

Sponsras av TCL
52

Testpilot: TCL 65C825 – prispressad Mini LED-TV med inbyggd soundbar

Testpiloten André "Yatagarasu" Uppman blickar på prisvärd TV ur premiumsegmentet. Mini LED, 120 Hz och inbyggt ljud utöver det vanliga är delar av menyn.

Sponsras av AOC
24

Testpilot: AOC Agon Pro AG254FG – en superb men inte perfekt e-sportskärm

Med bildfrekvensen uppvriden till 360 Hz undersöker André "Yatagarasu" Uppman vad AG254FG har att erbjuda när det kommer till e-sport och vidare i allmänt spelande.