MSI Titan GT77

När Intel i början av 2023 avtäckte 13:e generationens Core-processorer för bärbara datorer höjde jag på både ett och två ögonbryn när klockfrekvenser och effektbudget tillkännagavs för flaggskeppen. Äntligen har SweClockers fått möjligheten att klämma och känna på värstingen och referensdatorn som det hela huserar i – MSI:s enorma Titan GT77. Den släpbara speldatorn som Intel lånat ut till oss är tydligt konstruerad för att inte lämna någon prestanda på bordet och låta komponenterna riktigt sträcka på benen.

MSITITANGT77-4.jpg

Specifikationer: MSI Titan GT77

Komponent

Modell

Processor

Intel Core i9-13950HX (Produktionsmodellen utrustas med Core i9-13980HX)
8 P-kärnor (16 trådar) upp till 5,5 GHz
16 E-kärnor (16 trådar) upp till 4 GHz
PL1 Max 150 W
PL2 Max 220 W

Minne

2× 32 GB Samsung DDR5 SO-DIMM 4 800 MHz, 32-32-32-63

Grafikkort

  • Nvidia Geforce RTX 4090 Laptop 175 W (16 GB GDDR6)

  • Intel UHD Graphics

Lagring

2× Samsung NVME PCI Express 4.0 x4 M.2, 2 TB

Skärm

17,3 tum
Bildförhållande 16:9
3 840 × 2 160 pixlar
Mini LED
144 Hz
HDR1000

Anslutningar

  • 1 × USB-C med Thunderbolt 4 (40 Gbps, Displayport ALT mode 1.4, PD upp till 135 W )

  • 1 × USB-C med Thunderbolt 4 (40 Gbps, Displayport ALT mode 1.4)

  • 3 × USB-A 3.2 Gen 2 (10 Gbps)

  • 1 × Mini Displayport

  • 1 × HDMI 2.1

  • 1 × RJ-45 Ethernet (Killer E3000 LAN 2,5 Gbps)

  • 1 × 3,5 mm-kombojack för ljud

  • 1 × SD-kortläsare

  • 1 × MSI laddport (330 W)

Trådlösa anslutningar

  • Killer Wifi 6E AX1690i trådlöst nätverkskort

  • Bluetooth 5.3

Webbkamera

1 280 × 720 pixlar

Batteri

99,9 Wh 4-celligt Litiumpolymer

Operativsystem

Windows 11 Pro

Dimensioner och vikt

397 × 330 × 23 millimeter
3,3 kilogram

Pris

66 990 kronor

MSITITANGT77-6.jpg
MSITITANGT77-7.jpg

Börjar vi i processoränden är det sen tidigare känt att Core 13000-serien tar steget upp till 24 kärnor och antalet "små" energieffektiva kärnor ökar från 8 till 16 ställt mot föregångaren. Därtill har både de energieffektiva och de prestandaorienterade kärnorna fått en något uppskruvad klockfrekvens.

Den rejält påkostade processorn paras i testdatorn vi har tillgång till med Nvidias nya flaggskepp på grafikkortsfronten, det vill säga Geforce RTX 4090 Laptop, som i detta utförande har en strömbudget på upp till 175 watt under boost. Värt att notera är den datorn vi har fått testa är ett recensionsexemplar och den slutgiltiga modellen av datorn utrustas istället med Intels absoluta värstingprocessor Core i9-13980HX.

MSITITANGT77-12.jpg

Visst är datorn även utrustad med rejält med primärminne och lagringsutrymme, men det är aspekter man tar för givet i den här prisnivån. Detsamma gäller alla anslutningsmöjligheter, som är väl tilltagna. Det som verkligen är ett dragplåster på den här värstingen, jämte processorn och grafikkretsen, är den väldigt attraktiva skärmen. Modellen är utrustad med en 17,3 tum stor Mini LED-skärm i 4K UHD-upplösning, som därtill har hög uppdateringsfrekvens och certifiering för HDR1000. En sista aspekt värd att nämna är tangentbordet, som är baserat på Cherrys mekaniska lågprofilbrytare och givetvis bestyckade med riklig mängd RGB-belysning.

Användarupplevelse

Vi kan egentligen ta avstamp i de subjektiva värden som jag bedömt själva datorn enligt. Där är huvudfokus inte hur den presterar, utan hur den är att använda. Det första som finns att säga är att det är en stor modell, väldigt stor. Tidigare i livet har jag ägt bärbara datorer med samma skärmstorlek, men MSI:s värsting bygger ut en bra bit bakom skärmens gångjärn för att få plats med det stora kylsystemet.

Detta leder till att den inte får plats i min ryggsäck, trots att den är väl tilltagen och har ett dedikerat fack för 17-tummare. Storleken medför även en viss tyngd, men i relation till storleken känns den samtidigt förvånansvärt lätt, även om den inte upplevs som särskilt kompakt. Men som du förmodligen gissat är det här en bärbar dator i den mån att den går att flytta på den, snarare än att den går att använda i farten.

MSITITANGT77-10.jpg
MSITITANGT77-14.jpg

Nästa aspekt som finns att anmärka på valet att placera alla fysiska anslutningar på sidorna av datorn. Jag har full förståelse för svårigheten med att placera kontakterna i bakänden av chassit, med tanke på hur mycket plats kylningen tar upp internt, men jag föredrar helt klart att kontakterna huserar på baksidan. Slutligen upplevs det som negativt att bieffekten av det extremt tilltagna kylsystemet är att ljudnivån när fläktarna drar igång är väldigt påtaglig och det är nästan ett krav att använda hörlurar.

Nu är ordentlig fläktaktivitet förvisso att vänta sig när datorn behöver arbeta hårt och MSI har byggt in flera olika prestandalägen för att anpassa strömbudget och fläktkurva. I datorns högsta och balanserade prestandalägen noteras dock att fläktarna kan snurra igång ordentligt även under så kallad "vanlig" användning eller om den uppdaterar någon mjukvara. I övrigt finns inte mycket att klaga på.

Nog om det som är negativt, för det finns en hel del att tycka om med MSI Titan GT77. Det som imponerat mest ur ett rent användarperspektiv är skärmen. Den är stor, skarp och rent subjektivt är färgerna väldigt trevliga. Profilen som kommer direkt ur kartong ger lite för mättade färger för min smak, men det går snabbt att justera med någon av de förinstallerade profilerna. HDR-upplevelsen är även den bland de bättre jag upplevt på en bärbar skärm och slås egentligen bara av OLED-paneler. Den är tillräckligt ljusstark för att ge en trevlig upplevd kontrast även i ljusa rum och framåt kvällen måste jag skruva ned den maximala ljusstyrkan när jag spelar.

Även tangentbordet är en fröjd att skriva på, eftersom det är ett riktigt mekaniskt tangentbord. Förvisso med lågprofilbrytare, men de har en slaglängd som helt klart särskiljer sig från typiska bärbara tangentbord med exempelvis saxbrytare. Chassit är stumt när man skriver och hela konstruktionen känns stabil. Responsen när man skriver är distinkt och upplevelsen är väldigt god. Däremot är pekplattan ingenting som sticker ut, även om den inte heller upplevs som direkt dålig.

Prestandaresultat

Slutligen är det dags att kika närmare på hur det här monstret faktiskt presterar och inte helt oväntat är det ruskigt imponerande. När jag jämför den nya värstingen med den bärbara dator jag tidigare har testat, som är utrustad med tidigare generations flaggskepp i både processorväg och grafikkort, är det ett ordentligt lyft som kan skönjas. Med avstamp i spelprestandan är det förbättringar på allt från 30 till 100 procent. I till exempel Total War: Warhammer III är det en dubblering av snitt-FPS. Det är nu en realitet att portabelt spelande i 4K UHD-upplösning med höga inställningar nu är en möjlighet.

Screenshot 2023-03-10 152155.jpg

Det är en kompromisslös dator med ett kompromisslöst pris, men det är också en spelupplevelse som fram till de senaste generationerna inte varit möjlig i bärbart format. I ren processorprestanda är det även där ett rejält lyft. De syntetiska testerna visar en uppskruvad hastighet på enskilda kärnor, men det sammantagna lyftet går till stor del att tillskriva den större mängden kärnor.

I flertrådade tester noteras prestandalyft på 30 till 50 procent. För att få ut maximal prestanda krävs att det högsta prestandaläget används och att fläktarna får snurra fritt för att försöka hålla hela paketet svalkat, men det är i ärlighetens namn ett riktigt kraftpaket även när det tysta läget används. Egentligen finns inte mycket att orda om här, processorn och grafikkretsen är av absolut högsta prestandanivå och i en bärbar dator av den här typen kommer de verkligen till sin fulla rätt.

MSITITANGT77-8.jpg

Sammanfattande tankar

Den här datorn flyttar gränserna för vad man kan förvänta sig för spelprestanda i en bärbar dator och det återspeglas i priset. Titan GT77 är en nischad produkt, en dator för den som inte har problem att öppna den stora plånboken för att få det värsta på marknaden. I skrivande stund är den det, det är kryss i nästan alla rutor på specifikationslistan, och prestandan är därefter. Grafikkortet gör det möjligt att skruva upp reglagen i max i de absolut flesta speltitlar och processorn tuggar utan svårighet igenom de flesta arbetslaster vi slänger på den.

Den som behöver lång batteritid och smidigheten med en flexibel och portabel bärbar bör vända om helt och kika på andra alternativ. MSI Titan GT77 är varken särskilt energisnål eller lätt att slänga ned i väskan om du ska iväg på möte. Det som däremot erbjuds är ett riktigt kraftpaket för den som kanske behöver redigera video på hotellet under en mässa eller för PC-spelaren som inte vill lämna hobbyn hemma under semestern eller resdagar på jobbet. Givetvis finns det mer prisvärda alternativ som fyller syftet i ovan nämnda scenarion, men om du inte vill kompromissa på kraften är en kombination av det senaste från Intel och Nvidia ett utmärkt alternativ.

På önskelistan för mig är fortfarande en modell med ut– och ingångar på baksidan, framförallt HDMI och laddkontakten, eftersom den relativt grova sladden sticker ut en bit från sidan och gör att hela paketet tar upp mer plats på skrivbordet. På samma vis hade det varit trevligt med en mer responsiv och bättre mjukvara än det inbyggda MSI-center för att styra det olika prestandaprofilerna på datorn på ett smidigare sätt.

Sammanfattningsvis är det svårt att ge en köprekommendation på en produkt i den här prisklassen. Istället får jag kanske bedöma det hela utifrån att det är en referensdator. En dator som visar vad som är möjligt när det inte finns begränsningar på varken formfaktor eller energiåtgång, och med den referensramen är det svårt att inte bli imponerad.

MSITITANGT77-1.jpg

Fördelar

  • Grafikprestanda i toppklass

  • Processorprestanda i toppklass

  • Ljusstark, skarp och snabb skärm

Nackdelar

  • Skyhögt pris

  • Högljudd vid sitt högsta prestandaläge

  • In– och utgångar på sidorna av chassit

Pris vid publicering: 66 990 kronor inklusive moms.
Priset gäller produktionsmodellen som använder Intel Core i9-13980HX.

För mer information om testmetodik samt resultat tillhandahåller vi mer detaljerad information enligt sidhänvisningen nedan.