Test: Överklockning

Överklockning med AMD:s Ryzen-familj har inte alltid levererat det bästa resultatet, där överklockningar ofta genererat ganska små höjningar i klockfrekvens. Detta var särskilt påtagligt med Ryzen 3000-serien där processorernas inbyggda funktion Precision Boost Overdrive 2 i många fall ger bättre prestanda. Oavsett vilket är det dags att se vad XT-modellerna kan ge när allt vrids upp till elva.

3900XT_OC.jpg

För toppmodellen Ryzen 9 3900XT landade resultatet i en maximal klockfrekvens på 4,3 GHz över samtliga kärnor. Mer än så ledde till att systemet blev instabilt, vilket kombinerades med att processorn blev för varm trots en sluten vattenkylare i form av Corsair H115i Pro RGB.

3800XT_OC.jpg

Något högre klockfrekvenser blev det för Ryzen 7 3800XT som lyckades klämma ut ytterligare 100 MHz och landade därmed på 4,4 GHz när alla kärnor jobbar för fullt. För den som verkligen vill klämma ut det sista finns det troligen något mer att hämta här, men då handlar det om att trimma in alla smådetaljer för att få det att sitta.

3600XT_OC.jpg

Slutligen hamnade även Ryzen 5 3600XT på en maximal klockfrekvens om 4,4 GHz som även där troligen har lite mer att ge för den som har tålamod att klämma ut det sista ur den sexkärniga kämpen.

Med resultaten i hand syns en tydligt prestandaförbättring för samtliga modeller i Cinebench R20, där mjukvaran skalar väldigt bra med både klockfrekvenser och antal kärnor och trådar. Vidare till Blender har alla skalat av ett par sekunder i överklockatläge vilket kan vara högst intressant för den som har produktivitet som huvudsyfte.

Vidare till spel är det inte stora förbättringar för någon av modellerna med klockfrekvenserna uppvridna. Varken Battlefield V eller Total War: Three Kingdoms ger någon märkbar prestandaökning att tala om.

Vidare till upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar är det betydligt mindre om ens någon prestandaförbättring med XT-modellerna i överklockat läge.