Effektmätning

Energiåtgång är bra att känna till av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

För processordelen snappas det högsta stabila toppvärdet upp efter en minuts körning, dels under rendering med Blender och dels under videokodning i Handbrake. Det innebär att processorerna utsätts för hög belastning, utan att det handlar om artificiellt uppskruvade nivåer.

Trots att XT-modellerna ska ha förfinad tillverkningsteknik och ge något bättre energieffektivitet hamnar nykomlingarna ovanför sina föregångare. Minstingen Ryzen 5 3600XT tar klivet upp 15 watt ovanför föregående X-modell, medan Ryzen 7 3800XT ökar med 20 watt ställt från ursprungliga X-versionen. Slutligen hamnar 12-kärniga Ryzen 9 3900XT på 220 watt vilket är en ökning om 10 watt ställt mot Ryzen 9 3900X.

Energieffektivitet

En fördel med Blender ställt mot videokodning i Handbrake är att siffrorna är betydligt stabilare under hela testrundan. Det ger möjligheter att experimentera med andra typer av presentationer, till exempel hur mycket energi som går åt för att rita upp en scen.

För tabellen nedan plockar redaktionen renderingstiden respektive effektmätningen från deltestet med Blender. Ett schablonavdrag på 20 watt görs från samtliga plattformar – mellan tummen och pekfingret motsvarande Geforce RTX 2080 Ti-kortet vid vila.

Eftersom tiokärniga Core i9-10900K kan överskrida sin nominella strömbudget under en ovanligt lång period blir det missvisande att ta dess effektvärde under långa sessioner av belastning rakt av, då ungefär en tredjedel av arbetslasten utförs vid högre effektnivåer.

Med anledning av detta har vi räknat ut den genomsnittliga effektnivån för modellen under renderingsperioden i Blender (225 watt), där de nedanstående siffrorna är baserade på denna.

Eftersom samtliga XT-modeller ökar något i effekt men marginellt i prestanda drabbas effektiviteten. Det syns tydligt när nya modellerna hamnar en bit från sina respektive föregångare.