Installation i chassi

Medan ett vanligt nätaggregat är ganska rättfram att installera i ett chassi tillkommer en helt ny komponent till ekvationen ihop med Seasonic Connect – kopplingsboxen. På denna sida tänkte vi gå igenom själva installationsprocessen av hela paketet samt hur det ser ut med chassikompatibilitet.

seasonic_connect-22.jpg

Själva kopplingsboxen är en förhållandevis stor historia, vilket givetvis ställer vissa krav på chassit och specifikt att det finns gott om utrymme på baksidan av moderkortsplåten. Enligt specifikation krävs en luftspalt på minst 28 mm, där denna därtill ska finnas på en centralt placerad region på baksidan för att kablarnas längd ska räcka hela vägen fram till komponenterna.

seasonic_connect-23.jpg
seasonic_connect-24.jpg

Själva monteringen av kopplingsboxen är väldigt enkel. Seasonic skickar med sex magneter samt en uppsättning gummerade klistermärken, vilka man klistrar på magneterna för att dessa inte ska glida runt. Magneterna placeras sedan på baksidan av kopplingsboxen.

seasonic_connect-26.jpg
seasonic_connect-27.jpg

Härnäst är det dags att installera nätaggregatet och kopplingsboxen i chassit. Det förstnämnda skruvas på plats som vanligt (Connect fungerar endast ihop med chassin där nätdelen sitter monterad i botten) medan kopplingsboxen fästes på baksidan av moderkortsplåten med hjälp av magneterna.

seasonic_connect-33.jpg

Därefter är det bara att börja koppla in de modulära kablarna och dra dessa via genomdragningshålen i chassit till respektive kontakt på komponenterna. Ovan syns 24-pinskabeln samt PCI Express-kablaget, vilket matchar in perfekt på Fractal Design Define 7-chassit som används.

seasonic_connect-34.jpg

Även strömmen till lagringsburen är väldigt lättdragen, då det sitter en kontakt på kopplingsboxen i rätt position samtidigt som den medföljande kabeln är lagom kort. Nämnvärt är att det även finns ett antal modulära kontakter på andra sidan för anslutning till exempelvis 2,5"-enheter som monteras på baksidan av moderkortsplåten.

seasonic_connect-35.jpg

Även kontakten för 8-pins EPS-kabeln matchar upp fint i vår chassikonfiguration, där denna utan problem kan dras genom hålet i ovankant utan att kabeln känns för kort.

seasonic_connect-36.jpg

Som synes blir det inte några överdrivet långa kabellängder kvar i huvudkammaren när allt väl är draget och resultatet blir förhållandevis städat.

seasonic_connect-38.jpg

Med systemet igång går kopplingsboxens belysning att skåda, där logotypen lyser upp i blått. Denna är ju givetvis endast synlig om man har sidopanelen avtagen eller är begåvad med ett chassi som har härdat glas på båda sidorna.

Kompatibilitet – eller bristen av denna

Nu kan det säkert verka som att allt har varit en dans på rosor med den här installationen, men detta är ganska långt ifrån sanningen. I undertecknads fall är det rent av tur att denne bunkrat upp med chassin under åren, för det var verkligen inte lätt att hitta en modell som kopplingsboxen rymdes inuti.

Faktum är att det är väldigt få chassin på marknaden idag som har 28 mm att tillgå bakpå moderkortsplåten – åtminstone om denna spalt ska vara centralt placerad. Många moderna chassin tillämpar istället ett varierande utrymme på baksidan, där den djupaste punkten sitter i chassits främre del, en lösning som tyvärr inte är kompatibel med Connect-boxens kontaktplaceringar.

seasonic_connect-25.jpg

Define C – ett chassi där Connect-boxen verkligen inte ryms

Det enda chassit vi hade som fungerade var just förhållandevis färska Define 7, medan föregångarna Define R6 och Define R5 var för trånga eller hade den djupaste spalten på fel position. En snabb titt på branschkollegors recensioner tyder även på att de haft liknande problem, då i princip samtliga fått vända sig till Phanteks Enthoo Evolv X – ett chassi med erkänt extremt utrymme för kabeldragning.

Vi höjer därför här varningens finger och uppmanar till att mäta utrymmet på chassit ordentligt innan man ens funderar på att att köpa Seasonic Connect.