Summering och analys

När DLSS introducerades levererade Nvidia en tekniskt imponerande teknik vars praktiska resultat dock lämnade en del att önska. Spelens bildkvalitet i rörelse uppvisade en del tekniska blämmor och tekniken behövde tränas för individuella spel, vilket begränsade dess utsträckning rejält.

Första generationens DLSS fyllde ett behov av bättre bilduppdatering för att låta dåvarande grafikkort nå vettig prestanda med 4K-upplösning. När DLSS 2.0 gör entré i spelvärlden har 4K fått sällskap av den prestandatunga tekniken ray tracing, vilket fått hårdvaran att svettas oavsett om 1080p eller 4K är målupplösning. Med spelet Control lägger sig Remedy Entertainment i teknisk framkant och låter oss testa både DLSS 2.0 och ray tracing i en snygg och tekniskt krävande sci-fi-titel.

Summering_4KellerDLSS.jpg

Sett till kombinationen av prestanda och bildkvalitet levererar DLSS 2.0 en riktigt tilltalande upplevelse med 1080p som målupplösning. Med både grafiska inställningar och ray tracing-kvalitet satt till High lyckas testets GeForce RTX 2080 Super leverera uppåt 100 FPS med DLSS 2.0, med bildkvalitet som överträffar både skalade äkta upplösningar och målupplösningen. Det innebär att mindre potenta kort som GeForce RTX 2060 och RTX 2070 också kan erbjuda vettig bilduppdatering med ray tracing.

När det kommer till 4K/2160p är situationen inte lika förbehållslöst i DLSS 2.0 favör. Bildkvaliteten som levereras överträffar återigen vad både 1080p och 1440p i skalat utförande levererar, men bilduppdateringen orkar inte riktigt nå den magiska nivån om stabila 60 FPS vi alla eftertraktar. Prestandanivån kommer dock nära, med bildkvalitet som tar ett rejält kliv över konventionellt skalade upplösningar.

Resultatet av dessa tester gör det intressant att se vad en eventuell DLSS 3.0 kan göra i samverkan med Ampere-arkitekturen och GeForce RTX 3000-serien. Potentiellt kan kanske seriens mellanklassare hantera både 4K och ray tracing med rimlig prestada.