Sammanfattning

Aorus Fi27Q-P är i grunden en IPS-spelpanel bland flera. Den påminner till exempel mycket om LG:s 27GL850 som visar upp snarlika egenskaper runt eftersläp, panel och färger. Och den här typen av spelanpassade QHD-upplösta IPS-paneler är överlag rätt trygga köp.

Själva skärmen hos Aorus Fi27Q-P är inte problematisk eller dålig på något sätt jämfört med den typiska IPS:en. Det är en välbyggd skärm och rentav elegant om man gillar den här typen gamingskärmdesign. På gott och ont har vi sådana typiska IPS-nackdelar som ojämn svärta och glow-effekter. Men också ett lugn i bilden och god teckning av färgnyanser med goda allroundegenskaper.

Aorus-fi27q-p_promo01.jpg

Vad Gigabyte misslyckas med hos skärmen är att dess största finess utöver det vanliga är HBR3-bandbredden på Displayport. Detta låter dig köra 2 560 × 1 440, 165 Hz och 10 bitars HDR utan reducerade färger. Vilket vore utmärkt ifall HDR-bilden nu var fri från den extra kantskärpan och märkliga oskarp mask-bearbetning som tuggar sönder bilden. HDR är den stora finessen här och när HDR-bilden är på gränsen till kass blir det tyvärr ett rejält magplask.

Aorus-fi27q-p_promo01.jpg

Fördelarna finns, inte minst att problemfri adaptiv synk och en god kvalitet överlag. Men det saknas också en vettig färginställning från början och detta är en av de mest överdrivna och färgfyllda skärmarna som jag sett på ett ganska bra tag.

Därmed tappar FI27Q-P de fördelar den äger på pappret. Du får snarlik prestanda för mindre pengar hos andra skärmar ifall du räknar bort de fördelar som FI27Q-P ändå misslyckas med. Då kan du lika väl välja den enklare men annars väldigt snarlika FI27Q-modellen som hoppar över HBR3-bandbredden och kostar mindre pengar.

Fördelar

  • Problemfri adaptiv synk

  • Mjukvara för menyerna

  • IPS-allroundkaraktär överlag

  • Välbyggd

  • HBR3-bandbredd för HDR i 165 Hz utan kompromisser...

Nackdelar

  • ...men HDR-bilden blir tydligt överskärpt och du kan inte ändra detta

  • Rejält överdrivna färger

  • sRGB-läget som minskar överdrivna färger är nedlåst

  • Menymjukvaran speglar inte alltid de faktiskt tillgängliga reglagen

Fotnot: Ingen butik prislistar FI27Q-P-modellen som en modell i lager i skrivande stund. Baserat på internationella priser kostar FI27Q-P mellan 50 till 100 euro mer än FI27Q-modellen. Den modellen kostar vid testtillfället ca 6 500 kronor.

2020-07-01: Enligt gigabyte är riktpriset ca 7 700 kr för FI27Q-P