Aorus FI27Q-P – elegant magplask i HDR

Aorus FI27Q-P är IPS-skärmen med Displaysports HBR3-bandbredd för att kunna köra HDR i 2 560 × 1 440, 165 Hz och 10 bitar. Rätt tänkt, men fel utfört då HDR inte ser bra ut.

6. Färgegenskaper

Standardläget är minst fel av de färgrika lägena på så sätt att det från början har minst fuffens för sig. Aorus-läget är ett läge med extra blå vitbalans som är tja, mest udda. Överlag håller skärmen färgerna både mättade och synligt obalanserade. Många starka nyanser drar mot självlysande stark karaktär och mildare nyanser likt hudtoner drar mot någon slags tegelbrunt. En bunt andra bildlägen finns och de är alla är rätt så märkliga och oanvändbara för den som har krav på korrekta färger.

Aorus_FI27Q-P_matning_standard_default.png

Skärmen har också ett sRGB-läge där färgrymden blir mer sansad. Detta läge låser dock flera inställningar, inklusive Brightness-reglaget på nivå 50 så att vi inte längre kan påverka ljusstyrkan hos skärmen till något annat än 180 nits.

sRGB-läget är utlåst och har fel vitbalans

Att låsa skärmens reglage i sRGB-läget är också en förlegad och rätt korkad idé som av någon anledning tycks vara standard på många skärmar. Färgomfånget är förvisso mer korrekt medan vitbalansen fortfarande är för blå. Vi kan inte ändra detta.

Menyerna saknar alternativ för att köra en mindre färgrymd än P3-färgrymden som panel och belysning är byggd för. Effekten är att alla normala standardfärger på FI27Q-P reproduceras alldeles för starkt. Detta syns på allt från ansikten i foton till färgen i spel och på symboler.

Aorus_FI27Q-P_matning_sRGB.png

Vad man önskar som alternativ är ett färgläge som sätter färgerna inom sRGB/Rec.709-färgrymden utan att det blir pastellfärgat och det kan du inte få här. För vill du få bort pastellfärgerna måste du köra sRGB-läget som låser ut alla viktiga reglage.

Och den blåa vitbalansen i Color Temp: Normal-läget har inget alternativ som är mer korrekt. Warm-läget är för gulgrönt. Alla andra bildlägen drar bilden i godtycklig och ganska så extrem riktning mot någon märklig färgvärld.

Fungerande reglage för kontroll över skuggtoner

Black Equalizer 2.0-funktionen fungerar i alla fall som den ska och gör bilden ljusare utan att knäa svart till grått eller klippa vitnivån. Mörka nyanser blir tydligare utan att bilden i övrigt styrs över. Detta använder du främst för vissa typer av spel där du inte vill ha djupa skuggor för fiender att gömma sig i.

Aorus_FI27Q-P_matning_custom_100_94_90.png

Med hjälp av mätutrustning kan vi sätta vitbalansen rätt via RGB-reglaget (100, 94 och 90 på testexemplaret) och med gamma-inställningen hittar vi då Gamma3-läget för en 2,2-tonkurva. Utan RGB-justering är Gamma: Off det mest korrekta för 2,2-gamma. Vi kan inte justera färgomfånget men rätt vitbalans ger i alla fall en bra skärm för dig som har P3-färgrymd som mål.

Här kan man då skapa en ICC-profil som talar om för programmen hur skärmen beter sig för exempelvis fotoredigering. Men spel och program vilka ignorerar färgprofiler kommer strunta i detta och fortsätta att visa de tydligt överdrivna färgerna.