HDR och magplasket

HDR och Windows är något av ett sorgebarn. Dels fungerar Windows i sig inte väl för just HDR. Dels är skärmtillverkarna många år efter TV-tillverkarna om HDR ska fungera, dess kvalitetsnivå och vilka möjligheter du ska få med skärmen och bilden.

Aorus_FI27Q-P_HDR_in_edge.jpg

Youtube HDR med gamla Edge-webbläsaren får med alla nyanser.

Aorus_FI27Q-P_HDR_in_chrome.jpg

Chrome fräter ut HDR-bilden och klipper mot vitt. Samma sak med Edge Chromium. Detta är inte skärmens fel.

Aorus FI27Q-P har då som särskild fördel sin möjlighet att köra 165 Hz i 10 bitars HDR utan att reducera färgupplösningen som är normen för majoriteten av skärmar med liknande specifikationer. Detta tack vare den högre HBR3-bandbredden över Displayport. Och detta fungerar, vi får verkligen HDR-bilden att fungera utan kompromisser.

Aorus_FI27Q-P_HDR_artefacts_icons.jpg

Kantskuggor runt text och grafik i HDR ger ikoner och symboler ett märkligt utseende.

Aorus FI27Q-P är VESA DisplayHDR400-certifierad och lyser med 400 nits i nästan hela P3-färgrymden. Färgomfånget är mycket bra och nyanserna är rätt. Visserligen syns det med en IPS-panel att det inte finns dynamik nog för HDR. HDR-bilden är aningen blaskig och den ojämna svärtan hos panelen syns rätt tydligt, även på det ljusa kontoret. Dessutom kan vi inte ändra ljusstyrkan på skärmen utan får maximala 400 nits vare sig vi vill eller inte. OSD Sidekick-programmet ger oss Brightness-menyn men det har ingen effekt på bilden vid HDR.

aorus_fi27q-p-HDR_compare_FC5.jpg

Far Cry 5: Notera ansiktet med ögon och glasögon, samt bakgrunden som får ett pixeliserat utseende, nästan som det blivit skalat från en lägre upplösning. Syns tydligast i helbild.

Aorus_FI27Q-P_HDR_in_FC5_OFF.jpg
Aorus_FI27Q-P_HDR_in_FC5_ON.jpg

Tyvärr gör skärmen ett tydligt fel vid HDR och det felet har vi observerat på många skärmar innan. Skärmen adderar kantskärpa och en form av oskarp mask-bearbetning på bilden. Detta leder till att konturer i grafik och text blir delvis ljusare men också mörkare på bekostnad av själva innehållet i bilden. Detta sker oavsett om vi kör Displayport eller HDMI och oavsett AMD:s eller Nvidias grafikkort vilka tidigare visat problemfri HDR-bild med andra skärmar.

Aorus_FI27Q-P_HDR_yt_logotype.jpg

Detta påverkar såväl spel som Windows. Text i Windows när vi kör HDR är märkligt sockrad och kantförstärkt. För spel kan texturer rent av verka som de är prickiga. Bilden ser närmast ut som den blivit uppskalad från en lägre upplösning och blir extra pixellerad. Lite ”härligt gammaldags” Xbox 360-känsla över det hela.

Aorus_FI27Q-P_HDR_matning.png

Vi kan inte påverka detta på något sätt, utan bilden är vad den är med HDR. Därmed misslyckas den kanske största tekniska fördelen med FI27Q-P eftersom dess styrka är att köra HDR. Där HDR inte ser normalt ut utan uppvisar en direkt problematisk bildkaraktär du inte kan ändra på. HDR400 på en IPS-panel är i sig rätt mycket av en axelryckning.

Vi kan dock påverka Sharpness-reglaget under HDR via OSD Sidekick-mjukvaran och därför minska en del av det prickiga och spräckliga intrycket. Genom att dra Sharpness-reglaget från 5 till 0 slipper vi det mesta av de ljusa skuggorna i bilden. Men de mörka skuggorna ligger kvar och ger ett märkligt intryck. När vi sedan hoppar ur HDR måste vi komma ihåg att ändra tillbaka reglaget till 5 för att undvika att bilden istället blir oskarp.