Inledning

Gigabyte Auros FI27Q-P är en 165 Hz IPS-skärm avsedd för spel med HBR3-bandbredd (Displayport High Bit Rate 3) som största enskilda tekniska fördel. Poängen med HBR3-bandbredd är att vi kan köra 2 560 × 1 440 pixlar i 165 Hz och 10 bitars färg för HDR.

aorus_fi27q-p-kartong-logos.jpg

Andra skärmar med snarlik specifikation och 2 560 × 1 440 pixlar i 144 Hz eller högre använder ofta den äldre HBR2-bandbredden från Displayport 1.2-specifikationen. Denna bandbredd räcker inte till för att köra 10 bitars färg och då behöver man kompromissa med färgkvaliteten i bilden. Ofta genom ändra till 4:2:2-subsamplade färger som har negativ inverkan på datorgrafik.

Mer läsning om bandbredd i bildsignaler och subsamplade färger

Utöver bandbredden bjuder Aorus FI27Q-P på en ganska gedigen lista med funktioner

  • Certifierad av AMD som Freesync Premium

  • Certifierad av Nvidia som G-Sync Compatible

  • VESA DisplayHDR 400-certifiering

  • Specialstativ med integrerad RGB-belysning

  • Inbyggd brusreducering kallad ANC 2.0, Active Noise Cancelling, för mikrofon

Det finns två varianter av denna skärm. Dels den lite äldre modellen FI27Q som använder HBR2-bandbredd. Denna är enligt Gigabyte identisk förutom just kretsuppsättningen som ger HBR3-bandbredd. Brusreduceringen är ANC version 1.0 och Black Equalizer-funktionen är också version 1.0. Detta är den finess som gör skuggtoner ljusare för spel där du vill ha så platt bild som möjligt för att lättare se fiender. Får man tro Gigabytes information är 1.0-versionen av reglaget mer benäget att lyfta svartnivåer och klippa vitnivåer, något 2.0-versionen i den här testade FI27Q-P annars undviker.

Den tredje varianten som är på väg till hösten är FI27Q-X som adderar 240 Hz-kapacitet på panelen. Exakta funktionsskillnader i övrigt är ännu inte kända.