HyperX x Ducky One 2 Mini

Hyperx_ducky_one2_mini-19.jpg

Egenskap

Värde

Tillverkare

HyperX x Ducky

Modell

One 2 Mini

Brytare

HyperX Red

Anslutningar

1 st. USB 2.0 (Type-C)

Dimensioner (BxHxD)

302 × 108 × 40 mm

Vikt (utan kabel)

600 gram

Pris

1 499 kronor

Både HyperX och Ducky är kända namn inom kringutrustning där den sistnämnda hålls i hög kurs bland entusiasterna. Enligt uttalande ska anledningen till samarbetet vara att blanda funktionaliteten och detaljrikedomen hos Ducky med HyperXs höga krav på kvalitet samt ta det av bolagets egna mekaniska brytare. Tangentbordet säljs bara i begränsad upplaga och enbart i formatet 60 procent, som passar bra för HyperX då användarna har frågat efter det formatet.

Hyperx_ducky_one2_mini-12.jpg
Hyperx_ducky_one2_mini-17.jpg

Eftersom tangentbordet är av ett litet format är även resten av konstruktionen kompakt, det som även brukar kallas för Footprint i tangentbordsammanhang. Undersidan är täckt av ett plasthölje i röd färg vilken följer HyperX färgtema. Här stannade undertecknad upp direkt och undrade verkligen vad båda parter tänkte med en plast som påminner om väldigt billiga leksaker.

Hyperx_ducky_one2_mini-15.jpg
Hyperx_ducky_one2_mini-16.jpg

Något som håller betydligt bättre kvalitet är tangenterna som är Double-shot av PBT-plast, och bjuder därmed på god hållbarhet. Typsnittet som används är väldigt neutralt enligt undertecknad, och gör inget halvhjärtat försök att nå "gamers". Flertalet av tangenterna har även multipla funktioner när dessa kombineras med FN-knappen eller FN + Alt-knapparna tillsammans. Av den anledningen finns det en ytterligare beskrivning på tangentens sida som är vänd mot användaren.

Det går även att byta plats på knapparna som sitter på den nedersta raden, samt att ändra funktion på Caps-lock. Det görs genom att hålla ned FN + Alt + K i fem sekunder och bekräftas genom att berörda knappar lyser upp i en egen färg. Då finns det möjlighet att bland annat ändra plats på FN och vänstra Windows-knappen genom att trycka ned dessa samtidigt, som då byter färg med varandra. Tryck sedan Escape för att återgå till normalt läge.

Hyperx_ducky_one2_mini-21.jpg
Hyperx_ducky_one2_mini-23.jpg

Medföljande i lådan är ett par extra tangenter där majoriteten är röda. Direkt ur kartongen är Escape och returknappen egentligen röda, men något undertecknad bytte mot svarta varianter som följde med i paketet. Ducky har även som vana att inkludera en mellanslagstangent som motsvarar djuret för det kinesiska året, som i år är råttan. Med undantag för mellanslagstangenter är resterande också Double-shot i PBT.

Hyperx_ducky_one2_mini-22.jpg

Efter att ha dragit loss ett par tangenter blottas HyperX egna röda brytare, vilka använder sig av den vanliga Cherry-stammen. Ovanför stammen sitter ljusdioden som hamnar väldigt nära toppen av tangenten och ger då en relativt koncentrerad belysning. Detta kombineras med en vit platta som samtliga brytare är monterade på, vilken hjälper till att reflektera ljuset och ge ytterligare effekt.

Hyperx_ducky_one2_mini-11.jpg

Tangentbordet kommer även med en borttagbar anslutningskabel på 1,8 meter, där USB Type-C är kontaktdonet som används på tangentbordssidan. Andra sidan är av klassiska Type-A-kontakten och har inte riktigt tagit hela steget över till det nyare kontaktdonet.

Hyperx_ducky_one2_mini-1.jpg
Hyperx_ducky_one2_mini-3.jpg
Hyperx_ducky_one2_mini-8.jpg
Hyperx_ducky_one2_mini-10.jpg

Givetvis finns även RGB-belysning representerad och trots att tangentbordet inte har någon dedikerad mjukvara finns det gott om möjligheter att justera ljussättningen direkt från tangenterna. I manualen står samtliga knappkombinationer som kan behövas för att ändra effekt, hastighet och färg, vilka pendlar mellan enbart FN-knappen och FN + Alt-kombinationen. Troligen kommer det sitta bättre med tiden men inledningsvis är det lätt att glömma vilken kombination som skulle användas.

Hyperx_ducky_one2_mini-19.jpg
Hyperx_ducky_one2_mini-20.jpg

För att hjälpa till med ergonomin har tangentbordet tre olika höjder som går att ställa in. Dessa inkluderar att antingen ligga helt plant på skrivbordet, ett mellanläge eller full höjning som blir lite för mycket för mig personligen. Själv användes mellanläget under testperioden som hamnade precis i lagom vinkel för handlederna.

Hyperx_ducky_one2_mini-18.jpg

På tangentbordets undersida finns fyra små DIP-brytare där varje nummer ändrar olika delar av inmatningen. Denna lösning är rätt vanlig på Ducky-bord, men efter lite forskning verkar själva funktionaliteten vara annorlunda från bolagets resterande modeller.

Brytare

Av (default)

1

Windows-tangent på

Windows-tangent av

2

Full N-key rollover

6-key rollover

3

Ducky Vendor ID

Vendor ID-definierbar

4

Standard-läge

Demo-läge

En del alternativ är ganska självklara men för brytare 2 och 3 handlar dessa mer om kompatibilitet än något annat. Full N-key rollover kan i vissa miljöer ställa till med problem och går därför att ställa ned till 6-key rollover snabbt och enkelt. Liknande gäller även för brytare 3 som mer handlar om USB-kommunikation ihop med bland annat Mac OS, men kan även behövas för andra operativsystem.