Test: Klockfrekvens, strömbudget och TVB

Moderna processorer från både AMD och Intel har numera förhållandevis avancerade turbofunktioner som hela tiden justerar klockfrekvenserna i förhållande till typ av belastning, tillgänglig strömbudget och inte minst temperaturer. Med anledning av detta är det ytterst intressant att kika närmare på lite frekvensmätningar vid olika scenarion hos de två nykomlingarna.

Vi börjar med den minst komplicerade av duon i form av Core i5-10600K. Eftersom modellen inte ligger i närheten av att slå i sin strömbudget oavsett belastning så kan den bibehålla sin specificerade klockfrekvens på 4,5 GHz när samtliga kärnor är aktiva.

För tiokärniga Core i9-10900K är det dock inte fullt lika okomplicerat, då denna modell gärna slår in sin strömbudget vid hård flertrådad belastning. Som synes bibehåller modellen en stabil frekvens på 4,9 GHz vid spelande men detsamma kan inte sägas om scenariot där Blender belastar modellen fullt.

Core i9-10900K har en strömbudget på 125 W (PL1) som den kan överskrida under 56 sekunder och använda sin förhöjda strömbudget vid 250 W (PL2). När de 56 sekunderna har passerat behöver processorn sänka sina klockfrekvenser för att reglera effektuttaget, vilket syns tydligt i frekvenskurvan.

I början av mätningen ligger klockfrekvensen spikad på 4,9 GHz, men efter 56 sekunder sjunker denna till cirka 4,3 GHz i samband med att effekten planar ut vid 125 W.

Processorns strömbudget kan dock kopplas bort, vilket låter frekvenserna hållas uppe även under långtida belastning. Som synes i grafen ovan sker det dock vissa frekvenstapp mot slutet av mätningarna trots att strömbudgeten är upplåst. Anledningen till detta är att turbofunktionen Thermal Velocity Boost (TVB) når sitt temperaturmål och växlar ner frekvensen.

Thermal Velocity Boost hos Core i9-10900K har möjlighet att ge processorn högre klockfrekvenser (+100 MHz) vid en- och flertrådad last förutsatt att temperaturerna hålls under 70 °C. I vårt fall ligger därför processorn på 4,9 GHz under första delen av renderingen medan den trillar ner i omgångar till 4,8 GHz när temperaturen slår i 70 °C.

Många moderkort med styrkretsen Z490 har dock möjligheten att lyfta temperaturspärren för Thermal Velocity Boost, vilket låter processorn spinna fritt även när den överskrider 70 °C. Som synes ligger vi nu stabilt på 4,9 GHz över samtliga kärnor utan ens en antydan om att dessa ska sjunka.

När vi kikar närmare på prestandan med strömbudgeten upplåst syns i princip inga skillnader i Cinebench. Anledningen till detta är att modellen hinner utföra denna arbetslast innan klockfrekvenserna sjunker till följd av den begränsade strömbudgeten ur kartong.

I den tidsmässigt längre arbetslasten med Handbrake syns dock skillnader, där upplåsningen av strömbudgeten ger ungefär 6 procent ökad prestanda.

Även i Blender syns skillnader efter vi låst upp strömbudgeten, då modellen nu kan hålla en högre klockfrekvens över längre tid och därför renderar scenen 17 sekunder snabbare.

Vid spelande är dock strömbudgeten ingen begränsning för Core i9-10900K och därför syns likartade siffror vid upplösningen 720p.

Samma historia syns när vid kliver upp till 1080p, där strömbudgeten helt enkelt inte är ett hinder för prestandan vid spelande.

Effektmässigt blir det en hel del skillnad när processorn inte längre behöver förhålla sig till sin strömbudget vid 125 W. Vid belastning med Blender ser vi hur effektuttaget ökar med 100 W för Core i9-10900K.