Sammanfattning

Med Ryzen 3 3300X och Ryzen 3 3100 avrundar AMD sin utrullning av Ryzen 3000-familjen för stationära datorer och har därmed modeller i samtliga segment med den kraftigt förbättrade arkitekturen Zen 2 under huven. Just instegsklassen är ett område som AMD tidigare har fått hantera med äldre arkitekturer och därför blir det extra intressant när nykomlingarna nu äntrar scenen.

ryzen_3_3000-11.jpg

Genom att begåva de nya Ryzen 3-processorerna med SMT och därmed åtta trådar halkar inte dessa hopplöst efter på samma sätt som sina föregångare vid kraftigt flertrådade laster. Faktum är att Ryzen 3 3300X ofta kan hålla jämna steg med Intels sexkärniga processorer i Core i5-familjen vid den typen av scenarion, vilket verkligen inte var fallet hos tidigare generationer.

Medan de nya modellerna till en viss del kan hävda sig vid flertrådad produktivitet, är detta knappast fokusområdet för dem och med handen på hjärtat bör den typen av användare kika på något mer flerkärnigt. Siktet är istället inställt på de användare som vill bygga en prispressad spelmaskin utan att för den delen införa en alltför stor flaskhals i framtiden när de önskar att uppgradera sin grafikhårdvara.

ryzen_3_3000-4.jpg

För syftet spel klarar sig de nya Ryzen 3-processorerna bra sett till sin prisklass, och här är utan tvekan Ryzen 3 3300X den starkast lysande stjärnan av duon. Modellens höga klockfrekvens i kombination med förbättringar hos Zen 2-arkitekturen knuffar utan problem upp processorn över samtliga varianter i Ryzen 2000-familjen samtidigt som den ofta slåss med sexkärniga Core i5.

Läget för lillebror Ryzen 3 3100 blir inte fullt lika självklart sett till dess lägre klockfrekvenser och uppdelade cachestruktur. Modellen står sig utan problem mot Intels nuvarande Core i3-familj med fyra kärnor men tappar mycket av övertaget som Zen 2-arkitekturen annars brukar medföra mot föregående generationens Ryzen i 2000-serien.

Ryzen 3_B550-17.jpg

Att göra en helt rättvis jämförelse mot Intels uppställning i instegsklassen är i dagsläget dessvärre ganska svår. Företaget håller precis på att kasta ut sitt nuvarande sortiment för att ersätta detta med mer attraktiva modeller i Core i3- och Core i5-familjen med Hyperthreading aktiverat – något som kommer att förändra prestandan på dessa processorer markant i vissa laster.

Med detta sagt gapar lagren i skrivande stund tomma gällandes de nya Ryzen 3-processorerna, och det mycket möjligt att vi kommer hinna se hur Intels erbjudande ser ut innan AMD:s nykomlingar dyker upp på hyllan. Detta är inte nödvändigtvis negativt, då vi samtidigt även kommer närma oss säljstarten för B550-moderkorten, vilka känns som en bra och framtidssäker matchning för nya Ryzen 3-familjen.

ryzen_3_3000-6.jpg

AMD Ryzen 3 3300X

ryzen_3_3000-2.jpg

Toppmodellen i den nya Ryzen 3-familjen är som tidigare nämnt den starkaste lysande stjärnan av de två modellerna som lanseras. Här kombineras höga klockfrekvenser med en optimal intern uppbyggnad för både kärnorna och cacheminnet, vilket ger högsta möjliga prestanda sett till förutsättningarna för kärnantalet på AMD:s nuvarande chiplet-koncept.

Resultatet blir en modell som står sig bra vid såväl flertrådade laster som senaste snittets spel, där främst det sistnämnda området känns som modellens styrka för den som vill bygga ett system baserat på grafikhårdvara i mellanklassen. Den konstant höga klockfrekvensen ger modellen sämre energieffektivitet än resterande Ryzen 3000-familjen, men det är dock ingen katastrof.

Den som främst är på jakt efter just flertrådad applikationsprestanda kanske bör överväga att punga ut lite extra pengar för Ryzen-modellerna med fler kärnor, men om spel står på menyn är utan tvekan Ryzen 3 3300X en bra processor för sin prislapp.

AMD Ryzen 3 3300X är en bra processor med stark spelprestanda i prisklassen

Fördelar

  • Bra flertrådad prestanda

  • Mycket bra enkeltrådad prestanda

  • Klassledande plattform

  • Fungerar med äldre styrkretsar

  • Medföljande kylare

  • Utmärkt spelprestanda i prisklassen

Nackdelar

  • Något försämrad energieffektivitet

  • Oklar butikstillgänglighet

Pris vid publicering: 1 499 kronor

AMD Ryzen 3 3100

ryzen_3_3000-1.jpg

Instegsmodellen Ryzen 3 3100 skalar av i runda slängar 250 kronor på prislappen ställt mot storebror Ryzen 3 3300X. Mot den rabatten får man konsekvenser i form av kraftigt nedskruvade klockfrekvenser samt en kärn- och cacheuppbyggnad som arbetar emot och reducerar Zen 2-arkitekturens sedvanliga prestandaförbättringar.

Med detta sagt är det ingen dålig processor, då prestandan hålls uppe förhållandevis duktigt sett till prisklassen samtidigt som den i de flesta fallen fullkomligt kör över Intels Core i3-processorer ur föregående generations Coffee Lake Refresh. Problemet blir istället den interna konkurrensen med syskonet Ryzen 3 3300X som känns betydligt mindre ihopklistrad av trasiga delar.

Vi har vanligtvis inga problem med att rekommendera de lägre klockade modellerna med samma kärnantal i respektive processorserie, men denna gång känns helt enkelt Ryzen 3 3300X värt de extra hundralapparna även om det procentuellt sett blir ett förhållandevis mastigt påslag i de här låga prisklasserna.

Fördelar

  • Bra flertrådad prestanda

  • Godkänd enkeltrådad prestanda

  • Klassledande plattform

  • Fungerar med äldre styrkretsar

  • Medföljande kylare

  • Bra spelprestanda i prisklassen

Nackdelar

  • Icke optimal kärn- och cacheuppbyggnad

  • Oklar butikstillgänglighet

Pris vid publicering: 1 229 kronor