Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns exempelvis temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som sällan speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i chassit Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Ljudnivåerna mäts på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

Ljudrig-1.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring består av en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition, vilken får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 35 dBA och temperaturen på 22° Celsius.

Trots att kylaren är ganska liten hamnar temperatursiffrorna väldigt bra till där varmaste punkten (Junction temperature) landar på 81 grader. Vanliga temperaturmätaren rapporterar in på 69 grader och placerar då Asrock RX 5700 Challenger högt upp i listan. När testrundan är över stängs fläktarna av och innebär något högre temperaturer vid vila.

Även ljudnivån ser lovande ut för Asrock RX 5700 Challenger som förvissa hamnar längre ned i listan på 44,5 dBA, men med tanke på den relativt lilla kylaren är det helt klart ett godkänt betyg. Risken fanns att kortet skulle vara obehagligt högljutt till den punkten att det blir jobbigt att vara i samma rum samtidigt som kortet belastas. Som tidigare nämnt är kortet belönat med semi-passiv fläktkurva och blir därmed ljudlös vid vila.

Klockfrekvens under belastning

Klockfrekvensen hos moderna grafikkort i Geforce- och Radeon-familjerna styrs av en rad olika parametrar, bland annat effektåtgång, belastning och temperatur. Omgivande miljö, till exempel ventilation i datorlådan, kan därför påverka prestandan.

SweClockers loggar grafikkortens klockfrekvenser under en halvtimmes session i Unigine Superposition med uppskruvade inställningar och systemet monterat i en datorlåda – exakt samma scenario som för ljud- och temperaturtesterna. Grafen representerar de sista 60 sekunderna.

När kortet har fått snurra ett tag ligger klockfrekvensen kvar runt 1 700 MHz med mindre variation upp och ned. Samma rapporterades även in i samtliga spel, även titlarna där Asrock RX 5700 Challenger hade något sämre prestanda ställt mot referensmodellen.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presenteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Vidare till effektsiffrorna hamnar Asrock RX 5700 Challenger något över referensmodellen från AMD, som inte är helt oväntat med tanke på den lilla fabriksöverklockningen kortet levereras med direkt ur kartongen.