Dell XPS 13 9300 – årgång 2020

Dell XPS 13 fortsätter att tänja gränserna mellan skärm och chassi. Årets modell får dessutom Intels Athena-certifiering.

6. Sammanfattning

När det kommer till en så hyllad och populär datorfamilj som XPS 13 kan vi inte undvika höjda förväntningar, framförallt med tanke på fjolårets suveräna XPS 13. Testet lämnar oss dock något besvikna, även om modellen har ett flertal förbättringar och är en imponerande ingenjörsprestation lämnar nya XPS 13 en hel del att önska.

IMG_7350.jpg

Datorns höjdpunkter är många men det är främst byggkvalitet, materialval och det kompakta formatet som särskiljer den från många konkurrenter. Allt från handledsstöd till pekplattans finish och de blanka aluminiumsidorna känns och ser riktigt påkostade ut.

En annan höjdpunkt som också tillför en stor nackdel är skärmen, som förvisso tillför otroligt uppslukande bildkvalitet vid uppspelning av 4K HDR-material. Tyvärr medför den också betydligt högre strömförbrukning vilket är en av anledningarna till att batteritiden blir lidande.

Både tangentbord och pekplatta levererar en utmärkt användarupplevelse och deras ökade storlek är väldigt uppskattade förbättringar. Tangentbordet kan behöva en viss invänjningsperiod men efter några timmars användande känns det naturligt.

Designmässigt är modellen inte så spännande men vi uppskattar den diskreta och eleganta designen som samtidigt bryts av något med kolfibermönstret runt tangentbordet. Den drar inte uppmärksamhet till sig samtidigt som den ser väldigt påkostad ut vid närmare granskning.

Tråkigare delar av nya XPS 13 är bland annat de integrerade högtalarna som underpresterar jämfört med många konkurrenter. Det saknas dynamik och ljudet upplevs "skrikigt" med alldeles för klent mellanregister och bas. Det fungerar bra till röst- och videosamtal men till musik och film är hörlurar att rekommendera.

Batteritiden är ett annat tråkigt område som direkt påverkar datorns användbarhet i vissa arbetsområden, exempelvis för studenter som ofta behöver klara sig längre perioder på batteridrift. Trots den väldigt trevliga skärmen anser vi att någon av de billigare 1080p-panelerna är ett betydligt vettigare val om det innebär en signifikant förbättring i batteritid.

Konfigurationsmässigt finns det gott om alternativ. Dessutom finns det inga extraordinärt dåliga konfigurationer av årets XPS 13 och även instegsmodellen har vettiga specifikationer. Alla modeller har en lagringsenhet med minst 512 GB utrymme.

För att summera är nya XPS 13 en riktigt trevlig Ultrabook i storleksklassen, fenomenal på många punkter och välutrustad. Just vår konfiguration känns däremot svår att rekommendera på grund av den undermåliga batteritiden vilket drar ner betyget rejält.

Dell XPS 13 levererar hög kvalitet och mycket funktionalitet i ett klassledande storleksformat

Fördelar

  • Kompakt format

  • Suverän byggkvalitet

  • Bra Pekplatta och tangentbord

  • Imponerande bildskärm...

Nackdelar

  • ...som tyvärr har stor påverkan på batteritiden

  • Undermåligt ljud

  • Dyr

Pris vid publicering: 22 990 kronor
Från 16 990 upp till 22 990 kronor beroende på konfiguration.