Batteritid, ljudnivå och värmeutveckling

Batteritiden är en av de viktigare faktorerna för många vid valet av bärbar dator, kanske framförallt med en Ultrabook. Med ett i storleksklassen stort batteri på 52 Wh bör modellen i teorin kunna nå ganska imponerande resultat. Vårt testexemplar är dock utrustad med en högupplöst skärm vilket påverkar batteritiden negativt.

Vårt batteritest är baserat på tre vanliga användningsområden. Mediekonsumtion i form att strömmande video där ett Youtube-klipp i upplösningen 1080p i fullskärm spelas upprepat. "Work Test" i PCMark ska simulera lätt till medelhög arbetsbelastning i form av ordbehandling, kalkylark, webbsurfning samt videochatt. Det tredje testet i PCMark heter "Creative Test" och medför en tyngre last med fotoredigering, videoredigering, videokodning och spel.

För att ge en så rättvis jämförelse som möjligt mellan olika modeller har vi valt att stänga av alla funktioner för automatisk justering av skärmens ljusstyrka och även vissa energibesparingsfunktioner. Ljusstyrkan är låst till 150 nits för samtliga modeller i testet.

Dell XPS 13 har dock en funktion på BIOS-nivå för automatisk ljusstyrka och denna går i dagsläget inte att inaktivera på årets modell. Detta innebär att ljusstyrkan inte är låst till 150 nits som på övriga modeller i graferna. Vi har kalibrerat skärmen och åstadkommit en grundnivå på 150 nits men ljusstyrkan varierar något under testerna på grund av denna inbyggda funktion.

Videouppspelningstestet landar på dryga 6 timmar vilket placerar modellen under både Lenovo Thinkpad X390 och Microsoft Surface Laptop 3. Ett mediokert resultat kan vi tyvärr konstatera. Den högupplösta skärmen i vårt testexemplar av Dell XPS 13 ska då så klart tas med i beräkningarna, men resultatet är ändå lägre än vad vi hade väntat oss.

PCMarks "Work Test" simulerar en hel del tyngre uppgifter blandat med vardagliga lättare uppgifter. Här ser vi återigen medioker batteritid, och resultatet landar på endast 4 timmar och 10 minuter. Det är hela två timmar sämre jämfört med fjolårets XPS 13, som förvisso hade en 1080p-skärm. Slutligen har vi det tyngsta testet, PCMark "Creative Test", som simulerar bland annat foto- och videoredigering samt mediakodning och avkodning.

Här är det fortsatt tråkiga resultat och nya XPS 13 placerar sig näst sist i grafen med drygt fyra timmar innan batteriet är slutkört. Resultaten är definitivt inte imponerande och vi hade förhoppningar på bättre resultat trots den högupplösta skärmen.

Ljudnivå

För att testa ljudnivån i olika scenarion använder vi dels samma tester som ovan, men även Cinebench R15 och Prime95 som representerar tyngsta möjliga last eller så kallat worst case scenario. Bakgrundsbrus i rummet uppmäts till 33 dBA och ljudnivån mäts 20 centimeter ovanför tangentbordet.

IMG_6607.jpg

Vid lättare användning som till exempel surfande står fläktarna helt stilla och avger därav inget ljud alls. Startar vi ett videoklipp på Youtube i Full HD tar det inte länge innan fläktarna blygsamt börjar snurra till en ljudnivå om 36,6 dBA vilket verkligen inte upplevs störande utan är knappt hörbart.

När vi startar det enkeltrådade testet i Cinebench R15 stiger processorns temperatur snabbt men fläktarna förblir passiva så länge som möjligt och det dröjer till slutet av testet innan dessa tvingas varva upp för att kyla ned processorn. Det flertrådade testet kräver att fläktarna varvar upp strax efter start och maximala uppmätta ljudnivån under dessa tester blir 38,6 dBA.

I PCMarks "Work Test" körs fläktarna till större delen vid sin lägsta nivå och det är först i slutet av testet fläktarna blygsamt varvar upp. Ljudnivån uppmäts till 36,6 dBA när programmet kör igång flera videosamtal samtidigt och därefter stora kalkylark vilket tenderar att vara den tyngsta delen av testet.

I PCMarks "Creative Test" är det ungefär samma historia som tidigare där större delen av testet körs med fläktarna antingen passivt eller i sin lägsta hastighet, och när vi kommer till videoredigering samt speltestet varvas de upp och stannar vid en ljudnivå på 39,7 dBA.

I stresstestet Prime95 tvingas fläktarna varva upp snabbt och ligger på ungefär samma nivå under hela testet. Mätaren visar 45 dBA men ljudet upplevs inte överdrivet störande utan uppfattas mer som ett susande från luftflödet, och inte vinande fläktljud som många andra datorer avger när kylningen belastas.

Subjektivt upplever vi att Dell XPS 13 håller bra ljudnivå genom alla tester. Framförallt imponerande är den vid medelhög- och hög belastning där fläktarna sällan måste upp i sitt maximala varvtal för att hålla temperaturerna nere. Det enda testet som ger snudd på obekväm ljudnivå är som sagt stresstestet Prime95, men i mer verklighetsbaserade användningsområden når vi aldrig samma höga ljudnivå.

Värmeutveckling

Värmeutvecklingen mäts via IR-termometer på ett flertal punkter över hela datorn medan stresstestet i Prime95 körs. Mätningarna sker efter ca en timmes belastning och utförs vid en rumstemperatur på 23° Celsius.

IMG_7335-2.jpg

Ovansidan är tillverkad i kolfiberkomposit gör ett bra jobb med att inte absorbera värmen från övriga delar av chassit. Handledstöd samt stora delar av tangentbordet håller alltid en behaglig temperatur med ett undantag och det är den varma punkten i mitten av tangentbordets överkant, som korrelerar med processorns placering inuti datorn. Denna yta visar en maximal temperatur på 49° Celsius men på grund av materialet är datorns "hot spot" väldigt koncentrerad runt "nummer 6"-tangenten.

IMG_7338-2.jpg

Undersidan, som är tillverkad i metall, upplevs desto varmare där värmen sprids mer effektivt. Högsta uppmätta värde på datorns undersida visar 46° Celsius. Det handlar om samma punkt som på ovansidan men här håller det omkringliggande området också förhållandevis höga temperaturer. Vid riktigt hård belastning blir XPS 13 obekväm att ha i sitt knä vid användning. Under normala förhållanden är det däremot inga problem.