Användning och intryck

Förutom formatet och storleken får årets modell av Dell XPS 13 inga revolutionerande designförändringar. Hela datorns nedre del är nu tillverkad i aluminium med en anodiserad finish på sidorna och runt skärmen. Detta till skillnad från fjolårets modell där skärmens sidor var tillverkade i plast. Detta medför ett mer kvalitativt intryck och ger datorn bättre resistens mot repor och liknande. Hela datorn känns överlag väldigt robust och välbyggd.

IMG_7329.jpg

Skärmens gångjärn upplevs perfekt avvägda där datorn enkelt öppnas med ett finger samtidigt som de gör ett utmärkt jobb med att hålla skärmens position stabil trots hastiga rörelser. Skärmen känns också riktigt stabil i sin konstruktion trots dess slimmade design och kan utan problem mäta sig med betydligt tjockare modeller vad gäller just byggkvalitet och stabilitet.

IMG_7293.jpg

Pekplattan har en slät yta av frostat glas vilket ger en riktigt len finish. Materialet ger en behaglig återkoppling och tillsammans med pekplattans suveräna precision och respons känns navigering naturligt och muspekaren beter sig alltid precis som förväntat. Knapparna för höger- och vänsterklick ger tydlig återkoppling samt håller en behaglig ljudnivå.

Att pekplattan har vuxit med 17 procent kanske inte låter som någon revolutionerande åtgärd men det resulterar i en enormt mycket trevligare upplevelse och storleken upplevs inte längre som att den håller tillbaka upplevelsen av att använda datorn.

IMG_7291.jpg

Tangentbordet påminner i mångt och mycket om tidigare modeller av XPS 13 med en ganska snäv slaglängd och en hård botten när tangenterna trycks ned. Detta medför att tangentbordet känns riktigt stabilt och välbyggt utan flexibilitet när det används.

Tangenterna är platta med relativt mjuka former och sitter monterade väldigt tätt ihop, vilket gör det lätt att tappa bort sig. Det blir därför nödvändigt att slänga ett öga på tangentbordet med jämna mellanrum vid användning. Det finns givetvis markeringar på "F"- och "J"-tangenterna som ska underlätta men även dessa kan vara svåra att känna för någon med stora händer. En något konkav utformning av tangenterna hade varit idealisk för att lättare kunna känna av tangenterna.

Formatet känns bekant med en ANSI-layout som börjar bli mer och mer vanligt i Norden på nyare datorer. Tangenterna är storleksmässigt väl tilltagna och hela tangentbordet utnyttjar datorns längd ända ut i kanterna.

IMG_7298.jpg

Bakgrundsbelysningen går att justera i två steg och upplevs i båda lägena behaglig samtidigt som den ger tangenternas symboler ett tydligt sken som inte distraherar. Tangentbordet känns överlag trevligt att skriva på även om den korta slaglängden och hårdare designen inte kommer att falla alla i smaken.

IMG_7344.jpg

Högtalarna sitter monterade under datorn på vardera sida om tangentbordet. Ljudet är klart och tydligt utan förvrängningar även vid hög volym. Ljudbilden är dock något vass där höga frekvenser upplevs lite för skarpa och mellanregister samt nedre registret presterar uppenbart sämre än många andra modeller i storleksklassen.

Är du ute efter att konsumera film eller musik blir det därför nästan ett krav att man har ett par hörlurar tillgängliga då högtalarna inte levererar ljudkvalitet som förväntas av en dator i denna prisklass.

IMG_7354.jpg

Skärmen är en av de absoluta höjdpunkterna med XPS 13, som bjuder på starka färger och djup svärta. Det något mer kvadratiska bildformatet och extra pixlarna på höjden gör skärmen bättre lämpad för såväl webbsurfande som ordbehandling och andra användningsområden som sällan utnyttjar hela skärmens bredd.

Trots att 1 920 x 1 200 pixlar är fullt tillräckligt och användbart på en dator i denna storleksklass går det inte att förneka att den högupplösta panelen med 3 840 × 2 400 pixlar ger en otroligt trevlig upplevelse vid exempelvis filmtittande i UHD-upplösning med en fenomenal bildkvalitet.

Här förloras dock ofta en del skärmyta på grund av formatet, då de flesta filmer och videoklipp är anpassade för det mer traditionella 16:9-formatet. Detta resulterar i svarta områden i över- och nederkant av bilden.

Specifikationerna nämner också att skärmen klarar av att återge 100 procent av färgskalan sRGB och 90 procent av färgskalan DCI P3, vilket gör att den lämpar sig bra för för exempelvis fotoredigering och andra arbetsområden som ställer krav på korrekt färgåtergivning.

Trots en hög pixeltäthet på 338 ppi (pixels per inch) ska panelen enligt specifikationerna släppa igenom relativt mycket ljus. Mer exakt specificeras ljusstyrkan till 450 nits (cd/m²) vilket tyvärr inte uppnås i våra tester som visar ett genomsnitt på drygt 400 nits.

skärmm.PNG

Ljusstyrkan är framförallt en viktig del med tanke på den högblanka glasytan som täcker skärmen. Detta resulterar ofta i att skärmen kan bli svår att använda exempelvis utomhus en solig dag.

Skärmens ljusstyrka i kombination med anti-reflexfiltret gör dock ett bra jobb och datorn är fullt användbar, även utomhus i dagsljus. Reflektionerna går dock inte att undvika och framförallt vid mörkare scenarion kan det bli distraherande. Mätningen ger däremot något ojämna värden där största variationerna mellan ljusaste och mörkaste delarna av skärmen uppmäts till 10 procent.

Skärmens pekfunktion upplevs träffsäker och fungerar klanderfritt utan fördröjningar eller felregistreringar. Det blir däremot svårt att upprätthålla någon form av precision då händerna måste sträckas över tangentbordet – något som känns aningen onaturligt jämfört med en surfplatta eller hybridlösning.

IMG_7320.jpg

Vid kontroll av ljusblödning (eng. backlight bleed) får panelen klart godkänt då sådana problem knappt går att urskilja. Bilden ovan avslöjar några ljuspunkter i nederkant och högst upp i vänster hörn men detta är inget vi kan urskilja med blotta ögat utan att verkligen hårdgranska skärmen.

IMG_7248.jpg

Webbkameran levererar godkänd bildkvalitet, inget utöver det vanliga men att kunna mäta sig med konkurrenterna trots en rejält krympt kamera på endast 2,25 millimeter är en prestation i sig. Vid låg belysning presterar kameran väldigt bra sett till ljusstyrka även om bildkvaliteten reduceras märkbart. Fullt tillräcklig för videosamtal/videokonferenser helt enkelt.

Ansiktsigenkänningen är snabb och fungerar även den bra trots låg belysning. Den är inte den absolut snabbaste vi testat men helt klart godkänt då inloggningsskärmen sällan visas mer än ett par sekunder innan inloggningen genomförs.

IMG_7275.jpg
IMG_7276.jpg

Anslutningsmöjligheterna känns något begränsade jämfört med många konkurrenter men det är samtidigt uppoffringar som förmodligen är nödvändiga för att få ner datorns storlek. Här finns totalt två stycken USB Type-C ingångar med Thunderbolt 3, och båda dessa går att använda till att ladda datorn. En Micro SD-kortläsare finns också lättillgänglig på datorns vänstra sida. Sist ut har vi ett 3,5 millimeters-kombojack för ljud.

IMG_7285.jpg

För den som fortfarande har kringutrustning eller liknande som kräver USB Type-A, vilket gäller för många, skickar Dell också med en adapter för USB Type-C till Type-A i ett ganska smidigt format.