Doom Eternal med nya prestandasiffror och upptäckta problem

Efter att ha hittat prestandaboven i Steam återvänder redaktionen till Doom Eternal och uppdaterar FPS-värdena i diagrammen.

Vid lanseringen av Doom Eternal var redaktionen snabba med ett prestandatest där siffrorna inte riktigt övertygade. Så småningom började det dyka upp fler prestandatester från andra håll som visade betydligt bättre siffror. Något måste därför blivit galet med våra egna siffror.

Doom_eternal-1.jpg

Problemet stavas Steam Overlay och mer specifikt den inbyggda FPS-räknaren som glömdes stängas av för redaktionen. Vanligtvis brukar denna ha ingen eller väldigt liten inverkan på prestandan, men i Doom Eternal visar det sig att dra ned GPU-användningen till runt 50 procent för Nvidia Geforce-grafikkort.

Doom_GPU_Nvidia.jpg

Nvidia Geforce RTX 2080 Ti

Doom_GPU_AMD.jpg

AMD Radeon RX 5700 XT

På den röda sidan är användningen mycket högre än för Nvidia-korten men fortfarande inte fullt så mycket som det bör vara. Med en GPU-användning runt 75 procent hamnar AMD inte helt oväntat bättre till när siffrorna sammanställs.

Gamla prestandasiffror

Med en snabbtitt på gamla prestandasiffrorna syns det att det gröna laget straffas väldigt hårt speciellt för Turing-serien, där Geforce RTX 2080 Super blir omkörd av GTX 1080 Ti i högsta upplösningen. Undertecknad reagerade på detta under testgången också som då var tvungen att köra om flera gånger för att säkerhetsställa resultaten.

Nya prestandasiffror

Med grafikkorten i full snurrning hamnar återigen Nvidia i toppen med Geforce RTX 2080 Ti och RTX 2080 Super, där tredje platsen tillslut tas över av Radeon VII i den högsta upplösningen. Som nämndes i första testet så är det ganska stora prestandaskillnader beroende på område i spelet så har lite marginal om det skulle behövas.

Undvik Steams FPS-räknare i Doom Eternal

Nu i efterhand gick det såklart att felsöka lite mer, men hjärnan är inte alltid i toppform under tidspress. Med det sagt fick vi istället lära oss om problemen med Steam Overlay och den inbyggda FPS-räknaren som begränsar prestandan. Undertecknad brukar ha den igång hela tiden på hemmaplan utan några större problem, men ska du spela Doom Eternal så kika så den inte är igång och låt grafikkortet jobba på för fullt.