Sammanfattning

Att Asus ROG Zephyrus G14 på många sätt är en imponerande maskin är det inget snack om. Modellen är en kompakt mångsysslare som är riktigt bra på mycket och vissa fall troligtvis även bäst i sin storleksklass.

IMG_7212.jpg

Höjdpunkterna med modellen är främst prestandan och effektiviteten hos AMD:s nya processor Ryzen 9 4900HS, som levererar imponerande flertrådad prestanda som i många fall kan mäta sig med HEDT-processorer från några år tillbaka.

I kombination med den suveräna skärmen, bra tangentbord och högpresterande Geforce RTX 2060 Max-Q ger modellen en riktigt trevlig användarupplevelse när det kommer till spel och lämpar sig även utmärkt till tyngre arbetsområden som foto- och videoredigering.

När det kommer till byggkvalitet är denna riktigt bra med en genomtänkt design och ett gediget chassi med hög stabilitet. Utseendemässigt är modellen tilltalande med en relativt diskret och ren design.

Materialet i chassit förhindrar fingeravtryck effektivt och ger intrycket av att vara relativt slitstarkt och resistent mot repor. Plastdelarna behåller i princip identisk finish och utseende, men ger inte samma robusta intryck eller kvalitetskänsla som metall.

Gällande de integrerade högtalarna levererar dessa bra dynamik och ett starkt mellanregister, men saknar djup och tyngd i de lägre frekvensspannet. De duger alltså utan problem för videotittning på Youtube, men för finlyssning av musik rekommenderas hörlurar.

Tangentbordet har bra storlek, god slaglängd på tangenterna, robust byggkvalitet och är överlag riktigt bra. Lite avdrag får det för problemet med färgkombinationen tillsammans med färgen på bakgrundsbelysningen som kan göra symbolerna svåra att tyda i vissa situationer.

Pekplattan känns bra vid navigering men har en något tveksam återkoppling vid höger- och vänsterklick samt en del problem med att registrera rörelser i utkanten av plattan. Storleken känns dessutom lite snäv, vilket gör att pekplattan överlag lämnar en del att önska.

Batteritiden ger goda resultat med tanke på den högpresterande hårdvaran. Detta öppnar upp en hel del möjligheter för någon som till exempel vill ha en dator kapabel till krävande spelsessioner, samtidigt som den ska kunna användas till studier eller lättare produktivitet utan att behöva släpa med sig laddaren överallt.

Konfigurationsmässigt bör den svenska motsvarigheten av Zephyrus G14 med Ryzen 7 4800HS leverera snarlik prestanda som vårt testexemplar, där skillnaderna är en något lägre klockfrekvens och svagare grafikdel. Enligt AMD ska Ryzen 9 prestera 6–8 procent högre än Ryzen 7.

Andra konfigurationer känns också vettiga sett till både specifikationer och pris, där samtliga modeller har minst 16 GB primärminne, minst 512 GB lagringsenhet samtidigt som även den billigaste instegsmodellen använder sig av den kompetenta bildskärmen som den vi testat här idag.

För att summera är Asus ROG Zephyrus G14 ett riktigt kraftpaket i storleksklassen med få kompromisser, där man i många fall får det bästa av två världar. Ett utmärkt val helt enkelt!

Asus ROG Zephyrus G14 levererar det bästa av två världar med riktigt hög prestanda i ett kompakt format

Fördelar

  • Utmärkt prestanda

  • Kompakt format

  • Hög byggkvalitet

  • Imponerande bildskärm

  • Bra tangentbord

Nackdelar

  • Hög ljudnivå vid spelande

  • Medelmåttig pekplatta

  • Ingen Ethernet-anslutning

Pris vid publicering: 20 999 kronor (för modell med liknande konfiguration)
Från 14 999 upp till 24 999 kronor beroende på konfiguration.