Användning och intryck

Där de flesta bärbara speldatorerna är utsmyckade med aggressiva kurvor, stora logotyper och ögonbländande RGB-belysning har Asus valt en mer diskret design för ROG Zephyrus G14.

Det finns fortfarande "gaming"-inspirerade inslag med vassa former runt exempelvis utblåsen på baksidan av datorn, men överlag ingen utstickande eller överdrivet aggressiv design. Locket har en fin, mattvit finish och pryds av en rektangulär Republic of Gamers-logotyp i nedre hörnet samt det perforerade området som täcker drygt halva lockets yta.

IMG_7169.jpg
IMG_7178.jpg

Chassit i en blandning av magnesium och aluminium har förstärkts underifrån genom att "armera" hela metallstycket med ett urfräst bikakemönster, istället för ett helt slätt metallstycke. Detta gör att tangentbordet och området runt detta upplevs som riktigt starkt och visar minimal "flex" i konstruktionen när vi trycker hårt på tangentbordet. Ytan har en matt, silverfärgad finish som både ser och känns kvalitativ. Den visar sig också vara förhållandevis resistent mot fingeravtryck.

Datorn känns överlag robust, med undantag för skärmen som har en hel del flexibilitet och kan upplevas lite fladdrig. Skärmens gångjärn gör däremot ett bra jobb att hålla skärmen stabil trots hastiga rörelser. Dessa sträcker sig runt datorn och sitter monterade i nedre delen av datorns baksida, vilket innebär att gångjärnen lyfter upp bakre delen av datorn när skärmen fälls upp.

Denna design medför två stora fördelar, där den första och viktigaste är att datorn får mer utrymme att suga in sval luft underifrån. Den andra fördelen är att tangentbordet vinklas upp något för en mer ergonomisk position för användaren.

En annan uppskattad funktion allt fler implementerar på sina datorer är möjligheten att fälla upp skärmen med ett finger utan att hålla fast datorns nedre del. Detta fungerar utmärkt på Zephyrus G14, där skärmen ändå hålls ordentligt stängd med hjälp av magneter monterade inuti chassit och skärmen.

IMG_7180.jpg

Pekplattan har en slät yta med en silvergrå finish. Materialet upplevs riktigt behagligt och navigering känns naturligt och exakt. Knapparna för höger- och vänsterklick har en halvtaskig återkoppling som är lite svår att beskriva. De ger ett "billigt" eller "plastigt" intryck helt enkelt.

Storleken på plattan är acceptabel men hade med stor fördel kunnat vara några millimeter större både på höjden och bredden. Vissa områden i utkanten av plattan har också svårigheter att registrera rörelser.

IMG_7209.jpg

Tangentbordet upplevs rejält och tilltaget redan från början. I mångt och mycket känns det likadant som tangentborden på Asus större speldatorer med stora tangenter – lång slaglängd på tangenterna och överlag ett robust bygge som inte rör sig eller flexar vid användning. Formatet känns utmärkt och tangenternas långa slaglängd med en mjuk botten levererar en naturlig skrivupplevelse.

Strax ovanför tangentbordet finns också ytterligare fyra tangenter med funktionerna volym upp- och ned, mute samt en tangent med "ROG"-logotypen. Den senare används för att öppna Asus mjukvara för övervakning av temperaturer, fläkthastigheter, möjlighet att ändra prestandalägen och ett flertal andra funktioner.

Bakgrundsbelysningen avger ett vitt sken och går att justera i tre steg, men tillsammans med de silverfärgade tangenterna är det ibland otrolig svårt att utläsa symbolerna på tangenterna. Framförallt när det är mörkt och med skärmens ljusstyrka satt högt är det oavsett ljusstyrka på tangenterna omöjligt att utläsa vissa symboler. Om man då istället stänger av belysningen blir symbolerna synliga i ljuset av skärmen.

Även om det ofta är trevligt och subtilt med en vit bakgrundsbelysning hade det förmodligen varit bättre att välja en annan färg just för denna silverfärgade variant.

IMG_7141.jpg

Högtalarna sitter synligt monterade strax nedanför tangentbordet på vardera sida. Ljudet som levereras är klart och tydligt med ett skarpt övre register och fylligt mellanregister. Precis som med majoriteten av datorer i denna storleksklass saknas det definitivt djup och lägre frekvenser försvinner ut i tomma intet på grund av de små högtalarelementen.

Trots det är ljudet i Zephyrus G14 helt klart bra och fungerar utmärkt till såväl film som spel och givetvis videochatsamtal. Det är främst när man lyssnar på musik som saker och ting kan låda ganska udda när lägre frekvenser helt enkelt inte når användarens öron.

IMG_7195.jpg

Skärmen är en ganska imponerande historia med många skrytpunkter såsom Pantone-validering och löfte om att kunna återge 100 procent av färgrymden SRGB. Utöver det har vi en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och en traditionell upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar.

Panelen känns som ett utmärkt val till denna dator med starka färger, djup svärta och bra respons ger den en riktigt bra spelupplevelse för såväl detaljrika rollspel som snabba first person shooters.

Bildytan på 14 tum känns tillräckligt upplöst med sina 1 920 × 1 080 pixlar, vilket resulterar i en pixeltäthet på 157 pixlar per tum (PPI) och är betydligt högre än exempelvis en 27-tumsskärm med 2 560 x 1 440 pixlar. Maximala ljusstyrkan specificeras till 300 cd/m² vilket stämmer bra överens med våra mätningar som visar ett genomsnitt på 319 cd/m².

Skärm.PNG

Ljusstyrkan är jämn över hela skärmen och vi mäter en differens på max 8 procent, vilket är klart godkänt. Med Pantone-validering och löften om att panelen ska kunna återge 100 procent av färgrymden SRGB och lämpar sig därför också bra för enklare foto- eller videoredigering.

IMG_7190.jpg

Vid kontroll av "backlight bleed" får panelen klart godkänt då vi knappt ser någon ljusblödning alls. Vi ser inte heller några döda pixlar eller andra defekter på panelen. Vissa färgglada "fläckar" på bilden kan uppfattas som döda pixlar men här är det kameran och inte panelen som bär skulden.

IMG_7196.jpg
IMG_7198.jpg

Anslutningsmöjligheterna får ses som goda med två USB Type-C, två fullstora USB Type-A, en 3,5-millimeters kombojack för ljud och en fullstor HDMI. Ena Type-C-porten har även stöd för Power Delivery, vilket innebär att den kan användas till att ladda datorn. Det handlar dock om maximalt 65 watt medan Asus proprietära kontakt tillsammans med laddaren levererar 180 watt.

Strömkontakten har också en något udda placering i mitten av datorn på vänster sida, vilket leder till att kabeln ofta hamnar i vägen och själva strömkontakten från laddaren täcker HDMI-porten när den är ansluten åt ena hållet. Det här kan även bli ett problem för vänsterhänta med en dedikerad datormus placerad till just vänster om datorn.

Något vi saknar på modellen är framförallt en ingång för SD- eller Micro SD-kort. Det hade även varit önskvärt med en Ethernet för möjlighet att ansluta sig till trådburet nätverk – något som känns som att det vore en ganska uppskattad funktion i en dator med fokus på spel.