Utsidan och uppgraderingsmöjligheter

IMG_7192.jpg

Skärmen är en 14-tums IPS-panel med en uppdateringsfrekvens på 120 Hz och stöd för adaptiv synkronisering, vilket gör att den lämpar sig utmärkt för spel. Panelen ska enligt Asus täcka 100 procent av färgrymden SRGB och är validerad av Pantone, vilken ska innebära att den lämpar sig bra för exempelvis fotoredigering eller andra typer av arbetsområden som kräver korrekt färgåtergivning.

IMG_7149.jpg

Skärmramarna mäter cirka 6 mm på sidorna och 8 mm för den övre ramen och här sitter även mikrofonerna monterade. Vi finner däremot ingen inbyggd webbkamera utan Asus har istället valt att erbjuda en extern variant som tillval vid köp av datorn. Denna har upplösningen 1080p och en bildfrekvens om 60 FPS.

IMG_7171.jpg

Nämnvärt är att samtliga modeller vid dagens lansering saknar AniMe Matrix eller pixeldisplayen på locket av datorn. Denna funktion kommer att finnas tillgänglig på modeller som lanseras vid ett senare skede.

IMG_7141.jpg

Överdelen av datorn vid området runt tangentbordet är tillverkat i en blandning av magnesium och aluminium som sedan är bearbetat för att få en matt, silverfärgad finish som är resistent mot fingeravtryck. Även locket är tillverkat i samma material men med en halvmatt, vit finish. Resterande delar såsom underdelen och området runt skärmen är tillverkat i plast, där underdelen av datorn har en silveraktig färg liknande resten av chassit.

IMG_7178.jpg

Tangentbordet är ett traditionellt sex raders med klassiska chiclet-tangenter i en silvergrå färg som matchar färgen på övriga chassit. Storleksmässigt är tangenterna väl tilltagna och majoriteten av tangenter har fullstort format. Även slaglängden på tangenterna är väl tilltagen och mäter ungefär 1,8 mm. Tangenternas bakgrundsbelysning är vit och går att justera mellan tre olika ljusstyrkor.

IMG_7180.jpg

Pekplattan sitter monterad något försänkt i chassit och mäter 104 × 61 mm. Ytan kan beskrivas som sidenmatt med en väldigt slät finish. Färgen matchar även övriga delar av datorn vilket gör att pekplattan smälter in bra.

Pekplattan är för övrigt en Precision Touchpad. Det innebär att den har stöd för särskilda gester och ett flertal andra inställningsmöjligheter i Windows 10. Den kräver således inte heller någon särskild mjukvara eller drivrutiner för att fungera som den är tänkt.

IMG_7196.jpg
IMG_7198.jpg

Utbudet av in- och utgångar består av två USB Type-C, båda av typen USB 3.2 Gen 2 (10 Gbps), samt två traditionella fullstora USB Type-A av typen USB 3.2 Gen 1 (5 Gbps). Slutligen hittar vi en fullstor HDMI-port med stöd för HDMI 2.0b samt ett 3,5-millimeters kombojack för ljud. Modellen har också ett kensingtonlås såväl som ingång för Asus egen proprietära strömkontakt.

IMG_7236.jpg

I jämförelse med strömadaptrarna för vanliga ultratunna datorer är detta en relativt bastant pjäs på 150 × 71 × 23 mm, vilket krävs då den ska klara av att försörja datorn med 180 watt. När denna istället jämförs mot andra speldatorer är den ganska nätt. Kabellängden är totalt 270 cm.

Underhåll och uppgraderingsmöjligheter

IMG_7226.jpg

För att ta sig in i Asus ROG Zephyrus G14 behöver 13 philipsskruvar avlägsnas på undersidan av datorn. Spara skruven längst ned till höger på bilden, då funktionen för denna är att dela på chassit. Försök alltså inte att ta bort denna skruv, utan låt den sitta kvar.

IMG_7230.jpg
IMG_7232.jpg
IMG_7233.jpg

Väl inne blir kylarlösningen åtkomlig, där fläktar kan rengöras och kylflänsen rensas från damm utan vidare demontering. Både M.2-anslutningen och ena RAM-modulen finns lättåtkomliga under de svarta plastflikarna. Dessa bör således enkelt gå att uppgradera eller byta ut vid behov.

Kylarlösningen som hanterar processor- och grafikkortet är en rejält tilltagen pjäs och består av två breda värmeledningsrör, som transporterar värmen till två kylflänsar i datorns bakkant.

Utöver dessa har både processor och grafikkort ytterligare ett varsitt fristående värmeledningsrör, som leder ut till separata kylflänsar på vardera sida av datorn. Kylflänsarna kyls i sin tur av två slimmade radialfläktar.