Fractal Design Era ITX

fd_era-2.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

166 x 310 x 325 mm (16,7 liter)

Vikt

4,1 kg

Material

Aluminium, stål, härdat glas

3,5”-platser

2 st. (använder samma vagga som 2,5")

2,5”-platser

4 st. (använder samma vagga som 3,5")

Fläktplatser

4 st. 120 mm, 1 st. 80 mm

Medföljande fläktar

1 st. 80 mm

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 1 st. USB Type-C (USB 3.1 Gen2), ljud

Nätaggregat

ATX/SFX/SFX-L (medföljer ej)

Pris

1 799 kronor

Fractal Design Era ITX är ett kompakt chassi som lägger sig i den övre delen av skalan storleksmässigt ställt mot merparten av de andra SFF-varianterna som finns på marknaden. Närmaste konkurrenten sett till uppbyggnad och storlek är populära Ncase M1 som har en lådvolym på 12,7 liter – något som i praktiken gör Era ITX till ett märkbart större chassi med sina 16,7 liter.

Modellen är uppbyggd kring en stomme av stål medan utsidan pryds av blästrad aluminiumplåt. Varianten som hittat in i testlabbet har färgen koboltblå, och här handlar det inte om någon lackering utan istället eloxering av aluminiumytan.

8DNyyw_A.jpeg

En intressant aspekt av Era ITX är att den tillhandahålls i en handfull olika färger samtidigt som vissa av dessa även byter material på chassits takpanel. Utöver den koboltblå finns det en variant i svart samt en svart modell, där samtliga tre har en takpanel av härdat glas. De två sista färgerna utgörs av titangrå och silver, och dessa har istället en panel av trä på toppen.

fd_era-3.jpg
fd_era-7.jpg

Chassits framsida pryds av en aluminiumpanel med en bockning diagonalt över ytan. På den vänstra sidan av denna återfinns strömknappen samt lättåtkomliga anslutningar. De sistnämnda utgörs av dubbla USB 3.0-portar, en USB Type-C-port (kapabel till USB 3.2 Gen 2, 10 Gbps) samt ett kombojack för ljud.

fd_era-4.jpg

På baksidan syns en förmonterad 80 mm-fläkt, vilket också är den enda fläkten som medföljer chassit. Under denna återfinns en nätbrunn som ansluts till nätaggregatet internt via en förlängningskabel. Längst ner hittar vi totalt två expansionsplatser för instickskort, vilka i det här fallet nästan uteslutande lär användas av ett grafikkort.

fd_era-8.jpg
fd_era-9.jpg

Den koboltblåa varianten av Era ITX levereras med två olika takpaneler, där båda hålls på plats med magneter. Den första av dessa är tillverkad av härdat glas med ett tonat utförande, vilken släpper igenom luft via spalterna som finns runtom skivan. Önskas högre luftflöde kan man istället byta till den andra panelen som är uppbyggd kring ett mesh-galler.

fd_era-10.jpg
fd_era-11.jpg

Under takpanelen syns ett löstagbart dammfilter, vilket även det hålls på plats med magneter. Filtret täcker i sin tur två monteringspunkter för 120 mm-fläktar. Detta är också chassits dedikerade plats för radiatormontering, där en enskild variant på 240 mm alternativt två 120 mm-modeller kan ta plats.

fd_era-5.jpg
fd_era-6.jpg

Chassits sidopaneler är likt fronten tillverkade av aluminium. Båda panelerna har perforerade ytor som löper diagonalt över ytan, vilka också är chassits huvudsakliga intagspunkter för sval luft utifrån.

fd_era-12.jpg
fd_era-13.jpg

Sidopanelerna hålls på plats med snabbfästen och är mycket lätta att avlägsna. På baksidan av dessa syns dammfilter som kan plockas bort vid rengöringen.

fd_era-14.jpg

Väl på insidan av chassit möts vi av en kammare som är nästintill fullspäckad av delar. Detta är dock inget att bli orolig över, då vissa av monteringsdetaljerna inte kommer att användas tillsammans vid det slutgiltiga bygget. För att göra insidan mer överskådlig går vi igenom del för del allteftersom vi plockar bort dem.

fd_era-15.jpg
fd_era-16.jpg
fd_era-32.jpg

I grundutförande täcks stora delar av huvudkammaren av en monteringsplåt för lagringsenheter. Denna kan husera antingen en 3,5"-enhet med vibrationsdämpad montering alternativt dubbla 2,5-tumenheter som skruvas fast stumt mot plåten. Hela paketet hålls på plats med fyra skruvar och kan enkelt plockas bort.

fd_era-17.jpg

Längre fram i chassit syns inte bara en utan två separata monteringsramar för nätaggregat. Era ITX har nämligen stöd för antingen vanliga ATX-enheter eller de mindre formfaktorerna SFX/SFX-L.

fd_era-18.jpg
fd_era-19.jpg
fd_era-30.jpg

Som många kanske förstår används inte båda monteringsramarna samtidigt, utan istället väljs den som passar formfaktorn på ens eget nätaggregat medan den andra plockas bort helt och hållet. Monteringsramen är justerbar i höjdled och kan monteras i fem olika lägen.

För ATX-enheter kan varianter med längder upp till 190 mm monteras om ramen sitter i sitt översta läge, dock med restriktionen att grafikkort med en maximal längd på 190 mm kan användas. Vill man använda längre grafikkort (upp till 295 mm) behöver man istället hålla sig inom ett nätaggregatsdjup på 170 mm.

Den som vill montera in en större radiator i taket på 240 mm behöver hålla sig till grundare ATX-nätaggregat, då detta tillåter en att flytta ner monteringsramen och öppna upp en luftspalt ovanför enheten. Nämnvärt är dock att det fortfarande kan bli trångt att få in längre grafikkort i chassit om ett ATX-aggregat används ihop med en takmonterad radiator.

fd_era-20.jpg
fd_era-21.jpg
fd_era-31.jpg

För bästa möjliga kompatibilitet inuti Era ITX är helt klart ett SFX-baserat nätaggregat att föredra. Likt ATX-ramen kan monteringsskenan för denna mindre formfaktor justeras i höjdled i fem olika lägen. Den som använder ett vanligt SFX-aggregat med ett djup på 100 mm kan utan problem använda radiatorer med tjocklekar upp till 38 mm ihop med 295 mm långa grafikkort.

Den förlängda formfaktorn SFX-L är också ett gångbart alternativ, men för den som vill montera montera en tjock radiator i taket (38 mm) begränsas utrymmet för grafikkortet till 210 mm på längden.

fd_era-22.jpg
fd_era-23.jpg

Eftersom SFX-enheter tar mindre fysiskt utrymme i chassi lyckas Fractal Design klämma in en sekundär lagringsbur som sitter baktill på monteringsskenan för nätaggregatet. Denna kan husera antingen en 3,5-tumsenhet med vibrationsdämpad montering alternativt två 2,5-tumsvarianter med stum fastskruvning. Hela buren går även att plocka bort om så önskas.

fd_era-25.jpg

Gällande resurser för enklare kabeldragning så utgörs dessa primärt av en enskild fastbindningpunkt med ett förmonterat kardborrband. Det går även till en viss del att använda en mindre luftspalt bakom moderkortsplåten för att dra exempelvis USB-kablar och kopplingar som ska till frontpanelens anslutningar.

fd_era_fans.PNG

När det kommer till ventilation levereras Era ITX endast med en enskild 80 mm-fläkt i bakkant. Det finns dock möjlighet att komplettera med ytterligare fläktar i form av två 120 mm-varianter i taket samt två 140 mm-modeller i botten. De två sistnämnda kan endast monteras om man inte använder sig av ett grafikkort.

fd_era_rad.PNG

Gällande radiatorer får det plats som mest en 240 mm radiator i taket, vilken får ha en tjocklek på maximalt 57 mm ihop med fläktarna. Det går även att utnyttja takytan till en enskild 120 mm-radiator alternativt två sådana varianter för den som vill kyla exempelvis processor och grafikkort individuellt från varandra.

Nämnvärt är att utrymmet för radiatorer är starkt beroende på vilken typ av nätdel och grafikkort som används. För att radiatorn ska få plats behöver monteringsramen för nätaggregatet flyttas ner, vilket då kan bli ett problem om man använder sig av exempelvis ATX-enheter ihop med långa grafikkort.

fd_era-24.jpg

Med merparten av delarna urplockade lämnas vi med en väldigt öppen huvudkammare. I bakkant syns monteringsplatsen för moderkortet, där det i vanlig ordning för SFF-segmentet är formfaktorn Mini ITX som gäller. Nämnvärt är att att den som inte tänkt köra någon form av vattenkylning inuti Era ITX kommer att dras med en förhållandevis stort dödutrymme i chassits övre del.

fd_era-27.jpg

Grafikkortet monteras i chassits botten och plockar in sval luft utifrån genom ganska smala ventilationsöppningar utmed chassits båda sidor. Längdmässigt kan modeller på 295 mm ta plats i chassit, där dessa maximalt får vara 125 mm på höjden. Gällandes tjocklek kan kyllösningen överskrida de dubbla kortplatserna något förutsatt att den håller sig inom 47 mm.

fd_era-28.jpg
fd_era-29.jpg

För att hindra grafikkortet från att suga in massa damm utifrån har Fractal Design bestyckat chassits ventilationsöppningar i botten med två dammfilter. Dessa är löstagbara och enkla att plocka bort och rengöra.