NZXT H1

nzxt_h1-5.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini-ITX

Dimensioner (B×H×D)

187 × 388 × 187 mm

Vikt

6,53 kg

Material

Stål, plast, härdat glas

2,5”-platser

2 st.

Fläktplatser

1 st. 140 mm (används av vattenkylningspaketet)

Platser för expansionskort

2 st.

Anslutningar

1 st. USB 3.0, 1 st. USB Type-C (USB 3.2 Gen2), ljud

Nätaggregat

NZXT 650 W SFX-L 80 Plus Gold

Pris

3 699 kronor

NZXT H1 är företagets första bidrag till den mer kompakta delen av SFF-segmentet. Med en lådvolym på strax under 14 liter tävlar modellen visserligen inte med de minsta lösningarna på marknaden, men tack vare en tornbaserad layout, som inte är helt olik Microsofts kommande spelkonsol Xbox Series X, tar chassit dock väldigt lite utrymme i anspråk på skrivbordet.

Det som verkligen utmärker H1 är faktumet att den levereras med både processorkylare och nätaggregat förinstallerade, där den förstnämnda utgörs av ett skräddarsytt slutet vattenkylningssystem. Poängen med detta är underlätta byggupplevelsen ställt mot många andra kompakta chassin samtidigt som det ska bli enklare att hålla temperaturerna i schack med högpresterande processorer.

nzxt_h1-6.jpg

Chassit är till största delen tillverkat i stål, med mindre inslag av plast på insidan. Något som dock sticker ut materialmässigt är en frontpanel av härdat glas i kraftigt tonat utförande. Detta är ett något konstigt designbeslut från NZXT:s håll, då det som syns bakom glasrutan till största delen består av tråkiga element som täckluckor, kablar och mindre estetiska tilltalande bitar av kretskort.

nzxt_h1-12.jpg

I främre delen av chassits topp återfinns modellens strömknapp, där denna även fungerar som strömindikator och ljuskälla för lagringsaktivitet. Bredvid denna syns en enskild USB 3.0-port, en USB Type-C-port kapabel till USB 3.2 Gen2 samt ett kombojack för ljud. Det sistnämnda kan även användas med en medföljande adapter för att dela upp kontakterna för hörlurar och mikrofon.

nzxt_h1-7.jpg
nzxt_h1-8.jpg
nzxt_h1-9.jpg

Modellens övriga paneler är tillverkade i stål och levereras i ett perforerat utförande. Vänster och höger panel används här som insug av sval luft till processorkylaren, nätaggregatet samt grafikkortet medan den varma luften trycks ut via den perforerade bakpanelen.

nzxt_h1-10.jpg
nzxt_h1-11.jpg

Både moderkort och grafikkort sitter monterade i chassit med portarna riktade nedåt, vilket innebär att dessa är åtkomliga från botten. NZXT har lämnat en luftspalt i chassits nedre del för att rymma ganska grova kablar, där dessa sedan matas ut mot modellens baksida. Här återfinns även en nätbrunn som matar nätaggregatet på insidan med ström via en förlängningskabel.

nzxt_h1-13.jpg
nzxt_h1-14.jpg

Både front- och bakpanelen hålls på plats med snabbfästen och är lätta att plocka bort utan verktyg. Att lista ut detta hade dock varit enklare om modellens manual funnits tillgänglig på utsidan i lådan vid uppackning, vilket inte var fallet då den låg i en kartong på insidan vid leverans.

nzxt_h1-15.jpg
nzxt_h1-16.jpg
nzxt_h1-17.jpg

Den främre och bakre panelen fungerar som lås för chassits U-formade skal, och med dessa borttagna kan man helt enkelt lyfta det resterande skalet rakt upp. Som tidigare nämnts används de perforerade sidopanelerna på det U-formade-skalet som chassits insug, och för att dessa inte ska släppa in massa damm har företaget monterat magnetbestyckade dammfilter på varje sida.

nzxt_h1-19.jpg

Chassit är uppdelat i två huvudsakliga kammare, där den vänstra av dessa huserar moderkortet, den förmonterade vattenkylningslösningen samt det medföljande nätaggregatet.

nzxt_h1-20.jpg
nzxt_h1-21.jpg
nzxt_h1-22.jpg

För det medföljande nätaggregatet har NZXT gått ihop med Seasonic och tagit fram en modell baserad på den mindre formfaktorn SFX-L. Enheten ligger i effektklassen 650 W och är certifierad för 80 Plus Gold. Kylningen sköts av en 120 mm-fläkt, där denna har semi-passiv drift och kan stänga av sig vid låg last.

nzxt_h1-25.jpg
nzxt_h1-27.jpg
nzxt_h1-28.jpg

Under nätaggregatet sitter den integrerade vattenkylningslösningen, vilken är monterad på en stålram med gångjärn. Genom att avlägsna två skruvar fäller man enkelt ned hela paketet och får därmed tillgång till huvudkammaren för moderkortsmonteringen. Paketet baseras kring en 140 mm-radiator med integrerad pump som kyls av en PWM-styrd fläkt i samma storleksklass.

nzxt_h1-30.jpg

Genom att flytta pumpen från vattenblocket till radiatorn kan profilen på den förstnämnda hållas väldigt tunn. I övrigt följer blocket samma utförande vi är vana att se hos Asetek-baserade kylare med en bas av koppar. NZXT skickar med monteringsanordningar för Intels socklar LGA 115x samt AMD:s varianter AM4, AM3 och FM1 – i praktiken alla aktuella konsumentsocklar förutom HEDT-segmentet.

nzxt_h1-29.jpg

Med vattenkylningen nedfälld exponeras huvudkammaren och monteringsplatsen för moderkortet. Vid leverans är detta utrymme fyllt med skyddande skumplattor för att motverka skador vid transport. Här är det formfaktorn Mini ITX som gäller för moderkortet, där samtliga kablar från nätaggregatet är fördragna till rätt position att passa merparten av de moderna modeller som finns på marknaden.

nzxt_h1-18.jpg

I den högra kammaren återfinns monteringspunkten för grafikkortet, där kopplingen till moderkortet sker via en integrerad PCI Express-förlängare. Plats finns för grafikkort med längder upp till 305 mm om höjden på kortet är maximalt 128 mm. Chassit kan dock rymma kort med höjder upp till 145 mm, men då är restriktionen för längden betydligt kortare vid 265 mm.

En intressant aspekt är att NZXT H1 kan husera grafikkort med tjockare kyllösningar på upp till 2,5 kortplatser, något som inte är särskilt vanligt i det kompakta chassisegmentet. Strömmatning till kortet sker via någon av de fyra fördragna 8-pins PCI Express-kontakter som löper från nätaggregatet.

nzxt_h1-23.jpg
nzxt_h1-24.jpg

Sist men inte minst är chassit utrustat med två lagringsplatser för 2,5-tumsenheter. Dessa återfinns bakom en lucka på modellens framsida, där eventuella enheter hålls på plats med verktygslösa snabbfästen. Även här är strömkablage fördraget direkt från nätaggregatet för enkel inkoppling.