Prestanda

Trådlös laddning i all ära, viktigast med ett headset är ändå hur de presterar. Hur de låter, hur bra mikrofonen är och hur bra de sitter på huvudet. Låt oss börja i omvänd ordning.

Detta är ett bekvämt headset, vilket även sitter mycket bra på undertecknads huvud trots att det bedöms vara större än snittet. Kåporna klädda i fejkläder, eller leatherette som HyperX kallar det, är bekväma och sluter skönt runt öronen utan att varken klämma för hårt eller sitta för löst.

De är slutna hörlurar, men omgivningen hörs ändå någorlunda väl utan att det stör. Åt andra hållet är det lite tystare, det läcker inte så mycket från hörlurarna. Den utomstående som blir störd av ljudet från dessa lurar, även när man har ganska hög volym, är kanske objektivt känslig.

DSCF3814.jpeg

Mikrofonen är kort och gott helt okej. Dina medspelare kommer inte ha några problem att höra vad du säger, men ingen kommer skälla på dig för dåligt ljud eller berömma dig för att det låter fantastiskt. Mikrofonljudet kan beskrivas som "typiskt mick-ljud från gaming headset". Lyssna själva och avgör:

Sen har vi då ljudet. Det är också helt okej, men de hade behövt låta bättre i den här klassen. Headset-ljud har i allmänhet nått en ganska hög lägstanivå nu för tiden (till skillnad från gaming-mikrofoner), och Cloud Flight S når inte riktigt hela vägen. Det är inte dåligt ljud, men det känns obalanserat.

Även om basen är där så känns den en smula avlägsen. Mellanregistret är rena motsatsen, den är väldigt närvarande och en smula lynnig. När något mellanregister-tungt dyker upp så hajar man till ordentligt. Diskanten är dock ganska behaglig, närvarande och kontrollerad utan att tryckas undan. Tillsammans lirar de inte riktigt ihop.

Cloud Flight S har också 7.1-ljud. Det är som bäst en definitionsfråga, för headsetet har bara en högtalare i varje kåpa. Det som kan kalla 2.0-ljud, eller i folkmun "vanlig stereo". Så det HyperX kallar 7.1-ljud är inget annat än simulerad surround. Med tricks och effekter försöker man med stereohögtalare skapa effekten av att det finns fler högtalare i varje kåpa. Men här är det platt fall.

Det är oklart vad som hände under utvecklingen av denna produkt, men 7.1-ljudet låter fruktansvärt. Vasst, skevt och obehagligt. Inte nog med att det låter direkt illa, någon 7.1-upplevelse lyckas det inte frambringa. Det låter bara konstigt, och 7.1-knappen bör undvikas i den mån det är möjligt.

Undertecknad testade att köra Apex Legends för att se om optimeringsprofilen hade något ytterligare att erbjuda. Om den gjorde någon skillnad så var det inget som gick att identifiera. Köp helt enkelt inte detta headset för 7.1-funktionen.

I och med att detta headset jobbar med RF över 2,4 GHz så är den trådlösa mottagningen stabil, säker och snabb. Rent subjektivt upplevs ingen latens och anslutningen är konsekvent stabil. Gällande räckvidd finns det inget att anmärka på, den är riktigt bra. Det är så klart många faktorer som spelar in, men anslutningen bibehålls oavsett var undertecknad befinner sig i sin 60 m² stora lägenhet – inklusive en våning ned i trapphuset.

För att testa batteritiden laddades headsetet fullt och därefter aktiverades mikrofonen samtidigt som musik spelades på en lagom hög volym. Ett dygn senare spelade de fortfarande musik, men lampan för lågt batteri blinkade. Troligtvis hade det varit svårt att nå 30 timmar med vald volym, men ett dygn får ändå anses fullt godkänt. För den som kan nöja sig med lite lägre volym bör det inte vara några svårigheter nå de annonserade 30 timmarna.