Sammanfattning

Trots att Corsair är ett starkt varumärke inom processorkylare är luftkylare något relativt nytt för bolaget. Och på grund av deras rykte och förväntan på produkterna var det viktigt att A500 gjordes rätt och ordentligt från början. Huvudfokus här var bland annat att monteringsanordningen, det första intrycket vid användning, skulle vara så enkel som möjligt.

Monteringsbiten kan vara knepig att få rätt och betydligt mer irriterande för slutkund om det blir fel. För Corsair A500 sitter allting på sin plats och är en av de lättaste monteringsanordningarna som vi stött på. Att enkelt sänka ned kylaren mot processorn utan att ta bort några fläktar är helt underbart.

Corsair_A500-11.jpg

Vidare till fläktarna är dessa också väldigt enkla att ta bort, tack vare skenorna som hela fläktramen sitter fast vid. Vidare finns det även möjlighet att byta ut fläktarna till valfria 120-millimetersfläktar om så önskas, där ramen inte kräver något speciellt och passar därmed alla sorters fläktar.

Just sista biten är ingen dum idé då Corsairs ML120-fläktar gör en hel del ljud ifrån sig vid höga varvtal. Många av bolagets senaste kylarprodukter levereras ihop med ML-seriens fläktar, och trenden är just att ljudnivån är lite väl påtaglig vid högre varvtal.

Corsair_A500-22.jpg

Däremot finns det några bekymmer med kylaren, framför allt att värmeledningsrören får kontakt med kondensatorer runtom sockeln för Intels LGA 1151. Hur mycket kontakt det handlar om varierar från moderkort till moderkort, och kanske även per exemplar av Corsair A500. I vissa fall kan det även ha en negativ inverkan på prestandan, något som redaktionen verkar ha klarat sig ifrån.

Prismässigt landar Corsair A500 runt tusenlappen, vilket är rimligt enligt undertecknad. Problemet är att det finns många kompetenta kylare i den prisklassen som i många fall är mer intressanta är Corsair A500.

Corsair_A500-25.jpg

Rent betygsmässigt är det ett svårt val för det finns väldigt bra saker med A500, samtidigt som det finns negativa punkter. Ljudnivån är inte bra, men går även att fixa, men detsamma kan inte sägas om att kylaren tar i komponenter på moderkortet. Corsair meddelar att det ska lösas med en ny revision av kylaren.

Undertecknad gillar verkligen konceptet med Corsair A500 med monteringen och fästet för fläktarna. Det är därför tråkigt när kylaren låter så pass mycket som den gör. Kombinerat med orosmomentet att värmeledningsrören kan ta i delar på moderkortet gör det är svårt att rekommendera Corsair A500, en bedömning som tar emot då det i grunden är en välgjord luftkylare.

Fördelar

  • Bra kylningskapacitet

  • Otroligt enkel montering

  • Smidigt fäste för fläktarna

Nackdelar

  • Hög ljudnivå

  • Risk för att slå i moderkortet

Pris vid publicering: 1 090 kronor
Lägsta pris: