Test: Klockfrekvenser, strömbudget och överklockning

Samtliga processorer i Ryzen Threadripper 3000-familjen är specificerade med en strömbudget på 280 W. Detta gäller oavsett hur många kärnor modellen är bestyckad med, vilket i praktiken innebär att de med högre kärnantal kommer tvingas pressa ner sin klockfrekvens under belastning för att hålla sig inom ramarna för strömbudgeten – om nu inte användaren låser upp denna manuellt.

För att se hur klockfrekvenserna ser ut hos det nya flaggskeppet Ryzen Threadripper 3990X, vid både standard och upplåst strömbudget, laddar vi upp med en runda Blender. Observera att detta handlar om ett mycket flertrådat test som pressar samtliga av processorn kärnor fullt ut. Vi mer lättrådade laster kan man vänta sig generellt högre klockfrekvenser under belastning.

Vi börjar med att kika på klockfrekvenskurvan för processorn i sitt grundutförande med en strömbudget på 280 W. Som synes pressas frekvenserna här ner till strax under 3,1 GHz vid hård belastning, det vill säga cirka 200 MHz över modellens basfrekvens. Detta kan jämföras mot 32-kärniga Ryzen Threadripper 3970X som ligger på 3,9 GHz med samtliga kärnor belastade.

Med hjälp av Precision Boost Overdrive (PBO) låser vi upp processorns strömbudget och nu blir det åka av! Under en kort stund ser vi en frekvens som lägger sig kring 3,9 GHz och ett effektuttag för bara processorn på hissnande 580 W. Värmeutvecklingen blir dock snabbt ohanterbar för vår slutna vattenkylningslösning, vilket innebär att klockfrekvensen sjunker en bit.

Efter en stunds belastning stabiliserar sig processorns klockfrekvens på cirka 3,6 GHz, vilket är ett rejält uppsving från modellens 3,1 GHz ur kartong.

Den upplåsta strömbudgeten och tillhörande klockfrekvensökning för med sig ganska imponerande prestandavinster, där exempelvis det flertrådade deltestet i Cinebench R20 svingar upp med strax över 18 procent.

Handbrake trådar inte i närheten lika bra som Blender, vilket innebär att vinsterna från den upplåsta strömbudgeten blir mindre. Vi ser här ett uppsving på lite drygt 4 procent för Ryzen Threadripper 3990X i upplåst utförande.

I Blender svingar vinsterna upp igen, där Ryzen Threadripper 3990X skalar av 6 sekunder på renderingstiden när strömbudgeten är upplåst.

Upplåst strömbudget kommer dock inte utan konsekvenser, och i det här fallet handlar det inte helt oväntat om skyhögt effektuttag. När processorn belastas fullt ut med Blender drar hela systemet hissnande 640 W, det vill säga 240 W mer än modellen i sitt grundutförande.

Överklockning – eller avsaknaden av denna

Vanligtvis brukar vi tillägna en sida till överklockning i våra processorrecensioner, men för Ryzen Threadripper 3990X valde vi att hoppa över denna. Anledningen är inte att vi inte försökte överklocka modellen utan snarare att vi inte lyckades kyla processorn tillräckligt för att uppnå några resultat värda att presentera.

Att hålla temperaturerna i schack på de 64 kärnorna när både klockfrekvensen och spänningen är uppvriden kräver helt klart mer än en stor sluten vattenkylningslösning, och i slutändan landade vi att det bästa resultatet i vår konfiguration var att helt enkelt låsa upp strömbudgeten och låta processorn trycka upp klockfrekvensen tills temperaturerna sa stopp.