Speltester

3dmark-fire-strike-screenshot-1.jpg

Spel är väl egentligen det sista användningsområdet som Ryzen Threadripper 3990X är tänkt för, men vi känner ändå att det är värt att visa hur modellen står sig i de senaste titlarna för de nyfikna.

För speltesterna används ett Nvidia Geforce RTX 2080 Ti FE med temperaturmål och strömbudget uppvridet, vilket med grafikkortets dynamiska klockfrekvenser säkerställer tillräckligt jämn prestanda. Upplösningarna som används är 1 920 × 1 080, 2 560 × 1 440 samt 3 840 × 2 160 pixlar med höga inställningar.

Därtill används också upplösningen 1 280 × 720 pixlar med låga grafikinställningar för speltesterna. Medan få använder denna upplösning vid faktiskt spelande är det dock ett sätt att flytta lasten från grafikkortet till processorn för att testa vid vilka nivåer som den sistnämnda kan bli en flaskhals i systemet.

I syntetiska 3DMark placerar sig Ryzen Threadripper 3990X i mitten av fältet en liten bit ovanför Ryzen Threadripper 3970X. Som synes straffas båda modellerna prestandamässigt av sitt höga trådantal i denna programvara.

Vid den lägsta upplösningen 720p står sig 64-kärniga Ryzen Threadripper 3990X mycket bra i merparten av titlarna. Undantaget stavas Far Cry: New Dawn, vilket fullkomligt pajar ihop när det körs på processorer med väldigt höga kärnantal.

Även i 1080p fortsätter Ryzen Threadripper 3990X rulla på fint, med undantaget Far Cry: New Dawn som återigen inte fungerar ihop med det höga kärnantalet. Prestandamässigt ligger kanske inte modellen i den absoluta toppen, men dock på en mycket hög nivå – och då inte minst om man tänker på vilket användningsområde processorn egentligen riktar sig mot.

Vi kliver upp till 2 560 × 1 440 pixlar och ser återigen att det går utmärkt att spela på Ryzen Threadripper 3990X förutsatt att man håller sig till titlar som inte slår bakut vid höga kärnantal. I de sistnämnda fallen kan man då behöva använda sig av exempelvis mjukvaran Ryzen Master och stänga av kärnkluster i processorn.

Sista anhalten vid 4K UHD och mycket är sig likt, inte minst eftersom flaskhalsen till mångt och mycket har flyttats till grafikkortet. Far Cry: New Dawn är ett fortsatt problem med både Ryzen Threadripper 3990X och 3970X medan även Total War: Three Kingdoms har vissa problem med lägstavärdena vid denna upplösning.