Produktivitetstester

cinebench_R20.png

Givetvis får processorerna gå igenom en drös mjukvaror för produktivitet som pressar hårdvaran rejält. Testsviten består av Cinebench R15, Cinebench R20, Geekbench 4, Handbrake 1.22, 7-Zip, Blender, Davinci Resolve och Veracrypt. Dessa ger en bra överblick över hur processorerna fungerar för produktivitet.

Med redaktionens sedvanliga processorsvit avklarad kan vi kika närmare på de enkeltrådade resultaten från både Cinebench och Geekbench, där Ryzen Threadripper 3990X landar något längre ned i diagrammet ställt mot sina övriga Threadripper 3000-kollegor. Detta är ett resultat av att det nya flaggskeppet har en maximal klockfrekvens som ligger 200 MHz under både Threadripper 3970X och 3960X.

När vi växlar om till respektive mjukvaras flertrådade läge blir det dock eld i baken på Ryzen Threadripper 3990X. Högsta noteringen syns i Cinebench R20, där modellen har en ohotad topposition med 47 procent högre prestanda än Ryzen Threadripper 3970X. Här blir det även tydligt att Geekbench inte skalar förbi 32 kärnor, vilket trycker ned Ryzen Threadripper 3990X till tredjeplatsen till följd av sina reducerade klockfrekvenser.

AMD Ryzen Threadripper 3990X presterar även alldeles utmärkt i de resterande programvarorna med brasklappen att den i merparten av fallen ligger på samma nivå eller strax bakom sin 32-kärniga broder Ryzen Threadripper 3970X. Det är tydligt att många av dagens nyttoprogram inte skalar förbi 64 trådar, vilket kanske inte är helt konstigt heller sett till hur hårdvarukonfigurationen hos den stora massan ser ut.