Workstation-tester med Ryzen Threadripper

Huvudsyftet med Ryzen Threadripper är tunga beräkningar i applikationer som verkligen kan dra nytta av många processortrådar. Här har vi laddat upp med några specifika tester där vissa är tagna från vanliga sviten, och kompletterat med ytterligare verktyg för att se hur processorerna presterar i sin rätta miljö.

För dagens test av 64-kärniga Ryzen Threadripper 3990X har vi valt att komplettera med ytterligare arbetslaster för 3D-rendering och videorendering samt lagt till ett tungt kompileringstest.

Rendering med ray tracing

De första fyra testerna täcker 3D-rendering av scener och objekt med hjälp av ray tracing. Just denna typ av kraftigt parallelliserad arbetslast är en av de AMD lyfter fram som den stora styrkan för Ryzen Threadripper 3990X, där modellen snabbt ska kunna trycka ut riktigt komplexa scener för granskning innan de skickas vidare till exempelvis en renderingsfarm.

Corona är en insticksrenderare till 3ds Max och Cinema 4D. Vi använder oss här av det fristående prestandatestet, vilket renderar en förutbestämd scen på tid. Ryzen Threadripper 3990X öppnar här riktigt starkt, och kan tack vare sina 128 trådar plocka hem en ohotad förstaplats 11 sekunder före Ryzen Threadripper 3970X.

Insticksrenderaren Chaos Group V-Ray är ett populärt alternativ till flertalet programvaror, däribland 3ds Max, Maya och Cinema 4D. Återigen kan flaggskeppet Ryzen Threadripper 3990X sträcka på benen rejält, vilket innebär att modellen tar en jordskredsseger med nästan 60 procent högre prestanda än den redan snabba 32-kärniga Ryzen Threadripper 3970X.

POV-Ray är en klassisk renderingsmotor för ray tracing med rötter som sträcker sig hela vägen tillbaka till 1990-talet. Ryzen Threadripper 3990X flexar ännu en gång sina 64 kärnor och springer över mållinjen 30 sekunder tidigare än lillebror Ryzen Threadripper 3970X för en total renderingstid som klockar in under minuten.

Det kostnadsfria 3D-programmet Blender med tillhörande renderingsmotorn Cycles har kommit att bli en favorit bland glada hobbykreatörer. Som synes i diagrammet ovan är detta ett program som skalar väldigt väl över många trådar vid renderingsprocessen, något som placerar kärnmonstret Ryzen Threadripper 3990X i den absoluta toppen.

Videorendering

Vidare mot videorendering, vilket kan vara en minst sagt tidskrävande uppgift. Flera tillgängliga trådar kan i många fall snabba på processen, men det finns dock en ganska hård gräns för när det blir avtagande avkastning på den fronten. Vi använder här Davinci Resolve för att rendera ut ett klipp från studion samt Handbrake för att konvertera en 4K-upplöst fil med videokodarna x264 och x265.

Med det populära rederings- och färgkorrigeringsverktyget Davinci Resolve såg vi redan vid vårt föregående test av Ryzen Threadripper 3000 att prestandaskalningen avtog ganska hastigt bortom 24 kärnor, vilket syns tydligt i diagrammet. Ryzen Threadripper 3990X klumpar här ihop sig i toppen tillsammans med Ryzen Threadripper 3970X samt 3960X.

Handbrake fungerar som ett gränssnitt för att lättare kunna hantera och konvertera videofiler med en rad olika videokodare och codecs. Först ut använder vi x264 för att konvertera ner vår 4K-upplösta filmfil till 1080p, om som synes avtar prestandaskalningen ganska abrupt mellan 24 och 32 kärnor. Detta gör att Ryzen Threadripper 3990X med sina något lägre klockfrekvenser landar bakom Ryzen Threadripper 3970X.

Vi passar även på att växla över till den mer effektiva och betydligt tyngre x265-kodaren, där upplösningen hålls kvar på 4K UHD. Resultaten påminner i mångt och mycket om de ihop med x264, där prestandaskalningen inte följer med över 32 kärnor med SMT. Detta placerar återigen Ryzen Threadripper 3990X alldeles strax bakom sin lillebror Ryzen Threadripper 3970X.

Kompilering

Kompilering av mjukvara kan, beroende på projektets omfattning, vara en tidsödande operation, där flera tillgängliga trådar ofta kan korta ner väntetiden märkbart. I detta test använder vi oss av den senaste versionen av Epic Games grafikmotor Unreal Engine och kompilerar denna med hjälp av Visual Studio 2019.

Även om inte hela kompileringsprocessen består av parallelliserade arbetslaster så finns det tidsvinster att göra mer kraftigt flertrådade processorer. Flaggskeppet Ryzen Threadripper 3990X toppar här tabellen och slutför kompileringen 57 sekunder snabbare än den tidigare värstingen Threadripper 3970X.