Sammanfattning

AMD Radeon RX 5600 XT är en av de konstigaste grafikkortslanseringarna som redaktionen varit med om hittills. Från att ena dagen ha tagit en naturlig prestandaposition i AMD:s uppställning med siktet inställt på Geforce GTX 1660 Ti till att dagen efter uppgraderas med nytt BIOS för att besegra Geforce RTX 2060 och samtidigt sabba sin egen produktsegmentering prestandamässigt.

Denna typ av ambivalenta specifikationsflängande är givetvis inget drömscenario för en hårdvarurecensent, då vi redan vid det här laget har hunnit testa kortet två gånger och kastat hälften av resultaten i soptunnan. Ur en konsumentaspekt är det dock nästan bara positivt, då Radeon RX 5600 XT helt plötsligt blir det mest intressanta mellanklasskortet på marknaden – om man väljer rätt partnermodell.

sapphire_5600_pulse-3.jpg

Den sistnämnda faktorn är oerhört viktig att belysa i detta fall, då det är svårt att schablonbedöma Radeon RX 5600 XT utan att peka på en specifik modell från en partnertillverkare. Anledningen till detta är att det endast är ett fåtal varianter som kommer att begåvas med grafikminnen körandes i 14 000 MHz, något som i praktiken är den hemliga såsen för modellens prestandamässiga framgång.

Väljer man dock rätt modell, som exemplet från Sapphire i denna artikel, kan man se fram emot riktigt fin prestanda för pengarna som står sig oerhört starkt i mellanklassegmentet mot det gröna laget. Likvärdigt prissatta modeller som Geforce GTX 1660 Ti har inget att säga till om här prestandamässigt utan den stora konkurrensen ligger istället hos Geforce RTX 2060 som nyligen prissänkts.

Prestandaskillnaden mellan Sapphires Radeon RX 5600 XT och Geforce RTX 2060 är ganska marginell, och i slutändan handlar det mer om vilka typer av titlar som spelas samt vilka funktioner som efterfrågas av kortet. Vissa skulle argumentera för att ray tracing är en avgörande faktor för Nvidia-kortet, men vi tycker fortfarande att prestandan är i lägsta laget när tekniken körs på modellen.

Det finns även vissa frågetecken kring hur pass hårt genomslag Nvidias "tysta" prissänkning på Geforce RTX 2060 kommer få på partnertillverkarnas modeller. I skrivande stund är det endast företagets egna Founders Edition samt EVGA:s KO-modell som prissänkt – med den gemensamma nämnaren att inget av korten finns tillgängliga att köpa i Sverige.

Förutsatt att AMD har tillräckliga volymer av den nedskalade Navi 10-kretsen och partnertillverkarna lyckas träffa prispunkten runt 3 300 kronor kan Radeon RX 5600 XT bli en riktig storsäljare i mellanklassen. Se bara till att hålla koll på den aktuella modellens specifikationer gällande minnesfrekvenser och inte minst att priset ligger på en skälig nivå.

Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse

sapphire_5600_pulse-1.jpg

Sapphires Pulse-tappning av Radeon RX 5600 XT är en av få modeller som levereras med grafikminnet körandes i 14 000 MHz, vilket ger en genomgående trevlig prestandaskjuts. Ihop med en kraftigt fabriksöverklockad grafikkrets erbjuds riktigt fin prestanda i prisklassen som utan problem kan konkurrera med det dyrare Geforce RTX 2060.

Ovanpå detta erbjuds en riktigt trevlig kyllösning i form av företagets Dual-X-variant. Denna håller både temperaturer och ljudnivå i schack under belastning och är därtill helt ljudlös vid vila tack vare semi-passiv fläktkurva. Som grädde på moset finns det även möjlighet att välja mellan två olika prestandaprofiler om exempelvis lägsta möjliga ljudnivå värdesätts högst.

På den negativa sidan har vi faktumet att den första skaran kort som anländer i butik är bestyckade med en äldre och långsammare BIOS-version, och det blir upp till slutanvändaren att uppdatera detta själv. För en entusiast är detta en smal sak, men för den som bygger sin första dator kan det lätt kännas läskigt att behöva göra detta själv. Vi får hoppas att Sapphire tillhandahåller en pedagogisk guide.

Med en rekommenderad prislapp på 3 295 kronor är Sapphires Radeon RX 5600 XT ett oerhört intressant alternativ i mellanklassens grafikkort och utan tvekan en utmärkt produkt.

Sapphire Radeon RX 5600 XT Pulse är ett utmärkt grafikkort med tyst kylare och mycket bra prestanda i klassen

Fördelar:

  • Mycket bra spelprestanda

  • God effektivitet

  • Fabriksöverklockat

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Kompetent och tyst kylare

  • Konkurrenskraftig prislapp

Nackdelar:

  • Kräver inledningsvis manuell uppdatering av BIOS

Pris vid publicering: 3 295 kronor