Sammanfattning

Gigabyte blir först ut i testlabbet med ett RX 5500 XT som utrustas med 8 GB grafikminne. Utöver det skiljer sig korten inget från AMD:s referensdesigner, men tillverkare har fortfarande möjligheten att fabriksöverklocka sina modeller. Det gäller såklart Gigabyte RX 5500 XT Gaming OC.

Gigabyte_5500XT_gaming-3.jpg

Med det sagt handlar det om en väldigt mild fabriksöverklockning där enbart spelfrekvensen har ökats med 20 MHz för att slutligen landa på 1 737 MHz. Vad det innebär i praktiska scenarion är en nästintill obefintlig prestandavinst, speciellt när definitionen av spelfrekvens är luddig som bäst.

Vad som istället gör störst skillnad för senaste generationens grafikkort från AMD är kylarlösningen, där dagens testobjekt står sig bra. Även när kortet pressas fullt ut är kylaren nästintill ljudlös, men håller fortfarande temperaturerna på rimliga nivåer.

Gigabyte_5500XT_gaming-6.jpg

Något som talar emot Gigabyte RX 5500 XT Gaming OC är priset, som i skrivande stund ligger runt 3 000 kronor och uppåt. I den prisklassen finns det hård konkurrens från både AMD själva, men även Nvidia med Geforce GTX 1660 Super som är mer attraktivt för det priset.

Sammanfattningsvis är Gigabyte Radeon RX 5500 XT Gaming OC ett vettigt kort, även om överklockningen inte så mycket att skriva hem om. Däremot är priset alldeles för högt för prestandaklassen, speciellt när det redan finns flertalet Radeon RX 5500 XT med 8 GB för betydligt bättre pris på marknaden.

Fördelar

  • Bra spelprestanda i 1080p

  • Bra energieffektivitet

  • Semi-passiv kylare

  • Bra kylare

Nackdelar

  • Dyr

  • Marginell överklockningsmarginal

Pris vid publicering: 3 000 kronor inkl. moms