Överklockning och resultat

Medan grafikkretsen TU116 brukar svara rätt bra på överklockning är förväntningarna på Gigabytes Windforce OC-kort inte särskilt stora på den fronten. Anledningen är att det inte finns något spelrum att justera modellens strömbudget uppåt, då det maximala värdet är detsamma som grundvärdet på 100 W.

Vi hoppas dock på att ökade minnesfrekvenser kan göra ett avtryck prestandamässigt, samtidigt som det kanske går att få ut några praktiska MHz ur en höjning av grafikkretsens klockfrekvens.

1650_super_OC.gif

Inte helt oväntat gick det att flexa grafikkretsens frekvenser uppåt en bra bit, men dock utan någon direkt effekt då modellen redan låg klistrad mot sin strömbudget ur kartong. Trevligt nog gick det att kompensera med förhöjda minnesfrekvenser, där dessa hängde med hela vägen upp till 14 000 MHz.

Även om de praktiska prestandavinsterna från grafikkretsens frekvensökningar uteblev kan detsamma dock inte sägas om ökningarna i minnesfrekvens, där dessa helt klart gör avtryck i resultaten. Vinsterna av överklockningen varierar från titel till titel, men uppgår som mest till runt 11 procent bättre bildfrekvens.

Effektpåverkan av överklockningen är i princip noll då kortet hålls tillbaka av sin strömbudget. Inte heller den ökade minnesfrekvensen har här några direkt mätbara skillnader i effekt.