Batteritid, ljudnivå och värmeutveckling

Batteritid är en av de viktigare faktorerna för vid köp av bärbar dator, kanske framförallt när det som i detta fall handlar om en hybriddator. Trots ett litet format har HP lyckats utrusta Envy X360 med ett stort batteri på 53 wattimmar för maximera tiden mellan laddningar. Vårt batteritest är baserat på tre vanliga användningsområden.

Mediekonsumtion i form att strömmande video där en Full HD Youtube-video i fullskärm spelas på repeat. "Work Test" i PCMark ska simulera lätt till medelhög arbetsbelastning i form av ordbehandling, kalkylark, webbläsaranvändning samt videochatt. Det tredje testet heter "Creative Test" i PCMark och ger en tyngre last med fotoredigering, videoredigering, videokodning och spel.

För att ge en så rättvis jämförelse som möjlig mellan olika modeller har vi valt att stänga av alla funktioner för automatisk justering av ljusstyrka och även vissa energibesparingsfunktioner. Ljusstyrkan är låst till 150 cd/m² på alla modeller i testet.

Videouppspelningstestet slutar på drygt fyra timmar. Ett mediokert resultat i samma trakter som Asus Zenbook UX430UAR, som har ett något mindre batteri på 50 wattimmar.

I PCMarks "Work Test" står sig Envy X360 inte mycket bättre och landar 21 minuter bakom Zenbook UX430UAR. Slutligen har vi PCMark "Creative Test" där modellen gör betydligt bättre ifrån sig med nästan fyra timmar innan batteriet är slut. Överlag mediokra resultat för Envy X360 med undantag för PCMark "Creative test" där modellen gör bra ifrån sig.

Ljudnivå

För att testa ljudnivån i olika scenarion använder vi oss av dels samma tester som ovan, men även Cinebench R15 och Prime95 som representerar ett worst case scenario. Bakgrundsbrus i rummet uppmäts till 33 dBA och ljudnivån mäts 20 cm ovanför tangentbordet på datorn.

IMG_6607.jpg

Användningsområde

Resultat

PCMark 8 – Work test
(Webbläsare, Ordbehandling, Videochat)

36–37,8 dBA

PCMark 8 – Creative test
(Foto/Video Redigering, Transkodning)

36,6–40,6 dBA

Videouppspelning (Full HD)
Youtube, Twitch, Netflix

34 dBA

Cinebench R15
Flera Trådar

42,6 dBA

Cinebench R15
En Tråd

38,9 dBA

Prime95 - Smallest FTP
Stresstest

45 dBA

HP Envy X360 klarar videouppspelning med bra resultat, där modellen periodvis klarar av uppgiften och strömning i 1080p utan att varva upp fläkten alls. När fläkten väl börjar snurra körs den i detta test alltid vid lägsta hastighet som uppmäts till 34 dBA, en fullt rimlig och behaglig nivå som inte stör eller distraherar.

I PCMarks "Work Test" når vi 37,8 dBA när programmet kör igång flera videosamtal samtidigt och därefter stora kalkylark, ljudnivån känns dock fortfarande förhållandevis rimlig och i större delar av testet ligger ljudnivån på 36 dBA. Videoredigerings delarna av "Creative Test" tvingar upp fläktarna ytterligare och högsta uppmätta värde blir 40,6 dBA vilket är påtagligt och kanske lite jobbigt i längden.

Cinebench R15 ger rimlig ljudnivå vid det enkeltrådade testet men betydligt sämre i flertrådade som visar 42,6 dBA. Prime95 sätter snabbt fläkten i sin maximala hastighet och mätaren visar 45 dBA. Dom två sistnämnda testerna får datorn att generera ganska hög ljudnivå jämfört med många andra konkurrerande modeller men subjektivt är det inte några katastrofsiffror heller.

Värmeutveckling

Värmeutvecklingen mäts via IR-termometer på ett flertal punkter över hela datorn medan stresstestet i Prime95 körs. Mätningarna sker efter en timmes belastning och utförs vid en rumstemperatur på 23 °C.

Aluminiumchassit håller sig väldigt svalt trots tung belastning i stresstestet Prime95. Högsta uppmätta värde på övre delen av datorn visar endast 37 °C till vänster om tangentbordet precis över området där kylflänsen sitter monterad.

IMG_6622-2-2.jpg

Undersidan av datorn visar en liknande trend där större delen av chassit håller sig riktigt svalt. Varmaste punkten som illustreras i bilden nedan korresponderar med processorn och mäter vid ett tillfälle strax under 49 °C.

IMG_6618-2.jpg

Överlag är inte värmeutvecklingen några som helst problem på HP Envy X360 utan modellen håller sig väldigt sval oavsett om den används i surfplatteläge eller som en traditionell dator. Scenariot vi testar är också absolut worst case scenario så mer traditionella användningsområden kommer sällan att generera samma värmeutveckling.