Sammanfattning

Sällan har partnertillverkarnas insats behövts så mycket som efter lanseringen av Radeon RX 5700 XT, där AMD:s referenskylare lämnade redaktionen och entusiastvärlden med en hel del att önska både på temperatur- och ljudnivåfronten. Lyckligtvis har uppslutningen varit god bland grafikkortsmakarna, vilket innebär att det finns ett ganska trevligt utbud med Navi-baserade modeller på marknaden.

gb_5700xt_gaming_oc-13.jpg

Gigabyte Radeon RX 5700 XT Gaming OC är ett av dem, och det kan snabbt konstateras att modellen känns som ett generellt bättre val än AMD:s buckliga originalkort – även om det ska sägas att det inte är någon större skillnad rent prestandamässigt sett till den sparsamma fabriksöverklockningen hos kortet.

Krutet har mestadels lagts på kyllösningen Windforce 3X, vilken gör ett fint jobb med att transportera bort värmen från grafikkretsen utan att ta upp enormt med plats i chassit. I det stora hela kan man förvänta sig ungefär 20 °C lägre temperaturer än AMD:s blower-kylare och därtill något jämnare klockfrekvenser på köpet då kortet ligger långt ifrån sitt temperaturmål.

Ovanpå detta kommer de lägre temperaturerna hos Gigabyte-kortet med betydligt mer acceptabla ljudnivåer. Det är inte fullt lika tyst som Powercolors Red Devil-variant men dock mil ifrån AMD:s hemska referenskylare under belastning. Därtill erbjuder Windforce 3X-kylare passiv drift under vila, vilket är en trevlig bonus.

gb_5700xt_gaming_oc-1.jpg

Något som saknas på kortet i jämförelse mot många konkurrenter är dubbla BIOS-kretsar, där många använder sekundära för en "tyst" version med referensfrekvenser och snällare fläktkurva. Detta hade faktiskt varit trevligt att se även på denna modell, då fabriksöverklockningen ger rätt lite tillbaka i spelprestanda och istället mest bygger på värmeutveckling och ljudnivå.

Sammanfattningsvis är Gigabyte Radeon RX 5700 XT ett bra grafikkort med en betydligt vettigare kylare än AMD:s referensversion. Modellen kommer med ett prispremium på cirka 500 kronor över det röda laget kort, vilket inte är obetydande sett till försämrat pris- och prestandaförhållande, men troligtvis fullt acceptabelt för de flesta som vill ha ett kyligare och framförallt tystare grafikkort.

Gigabyte Radeon RX 5700 XT är ett bra grafikkort med utmärkt spelprestanda och vettig kylare

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Vettig kylarlösning

  • Semi-passiv fläktkurva

  • Fabriksöverklockat...

Nackdelar

  • ...men dock ganska marginellt

  • Saknar "tyst" BIOS-profil

Pris vid publicering: 5 300 kronor inklusive moms
Lägsta pris: