Sammanfattning

Det är sällan referensmodeller imponerar när det kommer till kylarlösningar, och speciellt AMD har haft svårt att imponera de senaste åren. Vissa föredrar en blower-kylare för att putta ut värmen ur lådan, men ofta blir resultatet oavsett ganska hög ljudnivå.

5700XT_Red_Devil-13.jpg

Tredjepartskort är en lösning på problemet i fråga, och dagens testobjekt är ett bra exempel på hur det brukar se ut. Kylaren tar med en enorm kylfläns under fläktarna i praktiken upp tre expansionsplatser. Det hjälper verkligen till att hålla nere temperaturerna, och gör positivt avtryck på ljud- och temperaturmätningarna.

Red Devil-kylaren stannar vid 93 grader för Junction Temperature ställt mot referensmodellens 110 grader, vid en markant lägre ljudnivå. Med BIOS ställt till OC-läget hamnar ljudnivån på 43 dBA, om dock upplevs lägre eftersom det är ett väldigt mjukt ljud. Med kortet ställt till Silent blir det otroligt tyst, men tappar såklart lite prestanda.

5700XT_Red_Devil-20.jpg

Generellt sett hamnar Powercolor RX 5700 XT Red Devil prestandamässigt upp mot sex procent över referensmodellen från AMD när kortet är ställt till OC-läget. Det är en ganska väntad förbättring, eftersom det inte verkar finnas så mycket mer att hämta från Navi-kretsen utan att systemet blir instabilt.

Kortet som redaktionen har lagt vantarna på är ett så kallat Limited Edition, där skillnaden är lite extra prylar i kartongen som en musmatta med RGB-utsmyckning. Prestandamässigt håller Limited Edition samma frekvenser som vanliga Powercolor RX 5700 XT Red Devil, vilket enligt undertecknad gör specialutgåvan ganska tråkig och onödig.

5700XT_Red_Devil-21.jpg

Givetvis skiljer även priset mellan Limited Edition och vanliga – 449 dollar respektive 439 dollar. För svenska butiker verkar vanliga utgåvan hamna runt 5 690 kronor, en godkänd placering med Geforce RTX 2070 Super som närmaste konkurrent för ett par hundralappar mer.

Sammanfattningsvis ger Powercolor RX 5700 XT Red Devil en liten prestandaförbättring mot referensmodellen, men framför allt är det en betydligt trevligare kylarlösning. Tyvärr finns det inte mycket att hämta sett till överklockning, men för den som söker efter ett bra kort från det röda laget är Powercolor RX 5700 XT Red Devil ett utmärkt val.

Powercolor RX 5700 XT Red Devil är ett utmärkt val i klassen

Fördelar

  • Utmärkt spelprestanda

  • Kompetent kylarlösning

  • Semi-passiv fläktkurva

Nackdelar

  • Dålig överklockningsmarginal med testexemplaret

Pris vid publicering: 5 690 kronor inklusive moms