Temperatur, ljudnivå och effektmätning

Förutom ren prestanda är även andra aspekter intressanta när ett grafikkort ska väljas ut. Bland dessa finns även temperaturer, ljudnivå och strömförbrukning, tre tätt sammanbundna parametrar som kan fälla avgörandet vid köptillfället.

Temperatur och ljudnivå

Att läsa av ljudnivå och temperatur i en öppen testmiljö ger svårtolkade värden som ofta inte speglar verkligheten. Redaktionen väljer därför att montera in samtliga kort i ett Fractal Design Arc, vilket öppnar upp för mer realistiska mätningar.

Kontorsflytt medför nya ljudmätningar: Då redaktionen nyligen bytt lokal har förutsättningarna för ljud- och temperaturmätningarna ändrats. Med anledning av detta har korten i diagrammen nedan testats om. Resultaten är alltså inte jämförbara med tidigare recensioner.

Ljudnivåerna fångas på cirka 15 centimeters avstånd, med ljudtrycksmätaren stående bredvid chassits sidopanel. Värdena mäts i ett vanligt rum med konventionell hårdvara, utan överdriven isolering eller avancerad testutrustning.

Ljudrig-1.jpg

Chassit är bestyckat med två fläktar på 140 millimeter, en i framkant och en i bakkant alternativt toppen, och är helt förslutet med båda sidopanelerna monterade. Nätdelen är tysta Be Quiet Dark Power Pro 10 850 W, lagring en ensam SSD-enhet och processorn är passivt kyld med Zalman FX100 Cube.

För att belasta systemet används stresstestet från Unigine Superposition, vilken får rulla oavbrutet under cirka 60 minuter. Bakgrundsbruset i rummet ligger på 35 dBA och temperaturen på 22 °C.

Kylarna på Radeon RX 5700 XT och RX 5700 påminner mycket om tidigare referensmodeller från AMD, men nyare modeller har även temperatursensorn "Junction" som är den varmaste punkten på grafikkretsen. Som synes blir det just det också, Radeon RX 5700 XT landar på 110 grader som varmast medan lillebror RX 5700 ger mer behagliga 90 grader.

Trots de höga temperaturerna är inte ljudnivån allt för hög, även om båda modellerna hittas i den nedre delen av diagrammet. Dessvärre är det här en vanlig syn för referenskylare som sällan fokuserar på låg ljudnivå.

Effektmätning

Strömförbrukning vid spelande är bra att känna till av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

SweClockers plockar toppvärden från samtliga speltester och använder dessa för att skapa ett snitt. Förutom det presenteras även högsta noterade värdet under hela speltestsviten. Mätningarna sker direkt vid vägguttaget för själva datorsystemet, vilket bland annat innebär vissa förluster i nätaggregatet.

Med alla siffror vid effektmätningarna sammanfattade drar Radeon RX 5700 XT och RX 5700 i stora drag lika mycket som Geforce RTX 2070 Super respektive RTX 2060 Super. Samtidigt hamnar båda modellerna bättre till än tidigare generationens strömslukande RX Vega-modeller, vilken kan ses som en trevlig förbättring.

Energieffektivitet

Förutom effekten i sig kan det även vara intressant att väga in aspekten prestanda. För tabellen nedan plockar redaktionen prestandaindex respektive snittvärdet från effektmätningen för respektive grafikkort. Ett schablonavdrag på 80 watt görs från samtliga modeller för att väga upp övriga plattformen.

Resultatet bygger på medelvärden, antaganden samt avrundningar och blir därmed inte exakt. Presentationen ger dock möjlighet att mellan tummen och pekfingret få en uppfattning om hur energieffektiva olika grafikkort är.

Sist ut är energieffektiviteten där det syns stora framsteg för Navi-kretsen och den 7-nanometersteknik denna bygger på. Jämfört med RX Vega-modellerna från förra generationen handlar det om drygt 50 procent bättre energieffektivitet, och ett klart steg i rätt riktning.

AMD har en tidigare grafikkrets på 7 nanometer, Vega 20 i Radeon VII, och ställt mot denna visar Navi också på en klar förbättring. Det här gäller i synnerhet Radeon RX 5700, som nu kan slåss mot Nvidias senaste Turing-arkitektur på 12 nanometer. Det är uppenbart att RX 5700 XT ligger en bra bit över kretsens optimala frekvens-/spänningskurva, men kan ändå konkurrera mot Nvidia i energieffektivitet.