Effektmätning

Energiåtgång är bra att veta av flera olika anledningar. Förutom att det påverkar elräkningen är siffrorna också direkt kopplade till hur mycket värme som utvecklas, vilket i sin tur lägger underlaget för effektiv kylning.

IMG_6375.jpg

För processordelen snappas det högsta stabila toppvärdet upp efter en minuts körning dels under rendering med Blender, dels under videokodning i Handbrake. Det innebär situationer med hög belastning, utan att det handlar om artificiellt uppskruvade nivåer.

Med effektsiffrorna i hand syns direkt de energimässiga fördelarna med AMD:s övergång till tillverkningsprocess på 7 nanometer. Trots betydligt högre klockfrekvenser och två fler kärnor lägger sig här Ryzen 7 3700X mellan 20 och 30 W lägre än Ryzen 5 2600X. Därtill drar nykomlingen i snitt 50 W mindre än föregångaren Ryzen 7 2700X.

Den tolvkärniga modellen Ryzen 9 3900X drar inte helt oväntat mer än lillebror Ryzen 7 3700X, men det är fortfarande imponerande siffror sett till hårdvaran under huven. Modellen klockar in cirka 10 W ovanför föregående generations åttakärniga toppmodell Ryzen 7 2700X och drar runt 50 W mindre än tolvkärniga Threadripper 2920X.

Den observanta ser även att både Core i9-9900K och Core i7-9700K ligger på exakt samma nivå i tabellen. Anledningen till detta är att modellerna slår i sin strömbudget hårt vid den här typen av belastning och klockar därför ned sig för att hålla sig inom denna.

Energieffektivitet

En fördel med Blender ställt mot videokodning i Handbrake är att siffrorna är betydligt stabilare under hela testrundan. Det innebär möjligheter att experimentera med andra typer av presentationer, till exempel hur mycket energi som totalt går åt för att rita upp scenen.

För tabellen nedan plockar redaktionen renderingstiden respektive effektmätningen från deltestet med Blender. Ett schablonavdrag på 20 watt görs från samtliga plattformar – mellan tummen och pekfingret motsvarande Geforce RTX 2080 Ti-kortet vid vila.

Efter att Intel dominerat parametern energieffektivitet under mer än ett decennium är det svårt att inte få en klump i halsen när man granskar diagrammet ovan. AMD och Ryzen 3000-processorerna tar här position i den absoluta toppen och ärver kronan som mest effektiva på marknaden.