Xtrfy H2 – Gamingheadset med premiumkänsla under tusenlappen

Svenska Xtrfy fokuserar på bra spelljud och avskalad design med sitt gamingheadset H2. Jezper Söderlund synar nykomlingen i sömmarna för att se om den lever upp till förväntningarna.

3. Byggkvalitet, komfort och prestanda

IMG_0440.jpeg

Byggkvalitet

Undertecknad har provat många hörlurar i mina dagar och brukar därför ha en bra idé om vilken typ av kvalitet man kan vänta sig utifrån priset. För Xtrfys H2 kan vi glatt meddela att de känns mer exklusiva och välbyggda än vad vi på förhand hade gissat.

Materialvalen är trevliga, känns hållbara och inget knakar eller sitter löst. Huvudbandet är i styv aluminium, rikligt täckt med minnesskum och insytt i fuskläder med stilig gul söm.

Själva kåporna har en slät och matt yta i någon typ av plast som nästan har lite gummiaktig känsla, vilket är mycket trevligt. Den löstagbara mikrofonen med väl tilltaget puffskydd sitter säkert och stabilt och är mycket flexibel samtidigt som den håller sig där vi lämnar den.

Insidan av hörlurarna är i stor, tjock och mjuk memory foam täckt med perforerat tyg. Headsetet är oerhört lätt och hatten av till Xtrfy som lyckats bygga ett headset som känns påkostat trots att det väger så lite.

Komfort

Att det väger lite är knappast någon slump. Detta headset är byggt för att användas länge. De allra bästa av hörlurar börjar skava förr eller senare, men här har de lyckats skapa ett fjäderlätt headset som sitter åt med precis lagom tryck.

Det sitter mjukt men stabilt, utan en tillstymmelse till smärta eller irritation. För att testa ordentligt körde vi en oavbruten spelsession med H2 i sex timmar utan att ta av dem, helt utan något tecken på obehag.

Prestanda

Så hur presterar detta headset? Kort och gott mycket väl. Ljudet i hörlurarna är fylligt och varmt. Enligt Xtrfy är H2 optimerat för e-sport genom att det ”förbättrar viktiga ljuddetaljer i spelet”, vad nu det betyder. De erbjuder inga detaljer om vad det konkret innebär, och då headsetet aldrig kommer veta exakt vad vi spelar får man anta att de helt enkelt skruvat lite med frekvenskurvan. Men vilka frekvenser det handlar om kan vi bara spekulera i.

Ändringar i frekvenskurvan låter som den rimliga förklaringen till varför vi reagerar på ljudet när vi sedan testar H2 som ett par vanliga hörlurar. Om undertecknad skulle bedöma ljudet utifrån enbart ljudkvalitet skulle utlåtande bli att basen känns lite återhållsam, mellanregistret sticker iväg en smula och diskanten känns lite lågt trimmad. Det är som tydligast när vi lyssnar på musik. Men det är inte primärt vad detta headset är till för.

apex-screenshot-squad.jpg.adapt.crop16x9.818p.jpg

Vi skall låta det vara sagt att undertecknad knappast har svart bälte i e-sport. Inte ens vitt bälte. Men utifrån vårt testande, primärt på PS4, har H2 varit perfekta. Många timmar Apex Legends och Rocket League senare är vi övertygade. Ljudet är luftigt med bredd, trots att det är slutna hörselkåpor.

Sist men inte minst kommer vi till mikrofonen. Det skall inte bara låta bra i våra öron, det skall även låta bra för den vi pratar med. Mikrofonljudet från H2 är helt okej. Vi hörs tydligt, men undertecknad saknar lite klarhet i ljudet. Den som har ambitioner att använda mikrofonen till annat än spel, exempelvis poddande, bör nog se sig om efter något annat alternativ.